Må ro seg til gards

Flomtoppen er kanskje nådd, men på Stahaug på Romerike må de likevel ro seg til gards. Mye av avlingen har trolig gått tapt.

Publisert

Helene og Marie Holtung Drognes er på vei ut til bestefar Martin Holtung på Stahaug gard. Vanligvis kan de gå eller kjøre ned veien, men i dag må de ta kanoen fatt. Gardsveien er stengt av vann.

Kom sigende på i natt

– Det meste kom fra og med i går. I går kunne vi kjøre ned til garden, men da jeg våknet i fem-tida og var ute og tittet, var veien borte, forteller Martin.

Han tar det likevel med fatning.

– Vi må regne med at det skjer slike ting iblant.

Oversvømte jorder

Det er datteren Anne som eier garden, men Martin er involvert i drifta. Det var han også i 1995, da den store flommen rammet bygda. Selv om store deler av det 180 mål store jordet nå ligger under vann, er det likevel ikke så ille som den gang. Da sto uthus og kjeller fulle av vann. Det har de sluppet så langt i år.

– Men det blir dårlig avling på de 180 måla vi har her i år, sier Martin.

Får ikke sådd hveten

På grunn av etterarbeidet med flomverket når vannet etter hvert trekker seg tilbake, vil det sannsynligvis bli for sent å så korn på jordet.

– Vi hadde planlagt hvete i år, men jeg har snakket med landbruksrådgivinga i dag, og de mener det blir for sent å så, sier Martin.

Etter flommen i 1995 ble det innført en engangsordning der de som hadde hatt oversvømmelse fikk tilskudd om de dyrket gras. Målet var å hindre erosjon. Om tilsvarende skjer denne gangen er dog uvisst.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS