Med smitte i kofferten?

Dropp unødvendige gardsbesøket i utlandet. Skift klær og ta deg en dusj når du kommer hjem. Da er du ganske trygg, mener distriktsveterinær Sverre Støverud.

Publisert

(Fra Bedre Gardsdrift 1/2002) Det er ikke langt mellom avisoverskriftene som forteller om sjukdomsutbrudd i utlandet. Gale kyr, munn og klauvsjuke, svinepest og Newcastle disease øker ikke akkurat lysten til utenlandsopphold, men med litt omtanke er det ingen grunn til å avlyse ferieturen, mener Sverre Støverud i Øvre Romerike Veterinærdistrikt. Han er grenseveterinær på Gardermoen, og jobber daglig med disse spørsmålene.Europa er ganske trygt

Så lenge du ikke oppsøker utenlandske gardsbruk, er du forholdsvis trygg. Dessuten har vi god oversikt over sjukdomsutbrudd. Unntaket er selvsagt slike tilstander som vi hadde i Storbritannia i fjor. Da bør du stagge reiselysten til situasjonen er under kontroll.

Tradisjonelle ferieturer utenfor husdyrområdene går greit. Det samme gjelder maskinutstillinger. Utstillinger med levende dyr blir derimot å sammenlikne med et gardsbesøk. Her bør du være på vakt, og tilfeldige gardsbesøk i utlandet bør du styre unna. Har du vært i kontakt med utenlandsk husdyrhold skal du uansett vente 48 timer før du går i ditt eget fjøs.

Reiser utenfor Europa er mer problematiske. Her er situasjonen ofte uoversiktelig, det finnes mange smittsomme sjukdommer du helst ikke bør ha med deg tilbake. Hvilke sjukdommer som finnes i hvilke land og hvilke forholdsregler du skal ta, varierer. Har du vært i Østen eller Afrika skal du uansett vente tre døgn før du kommer i kontakt med norske husdyr.Dusj og vask

Noen tommelfingelregler gjelder for de fleste reiser. Vel hjemme skal du sende reiseklærne rett i vaskemaskina og deg sjøl i dusjen. Ikke glem fottøyet.

Samme regler gjelder sjølsagt også ved besøk hjemme hos deg. Du slipper ikke hvem som helst inn i fjøset. Ha en kjeledress og et par støvler stående i fjøsgangen. Det er ikke store jobben å ta den på seg, og det gir bedre sikkerhet enn plastovertrekk. Ofte er disse altfor tynne og slites i stykker under omvisningen i fjøset, mener grenseveterinæren.

Bruktimport Det er ikke bare mennesker og dyr som sprer sykdommer. Brukte traktorer og redskaper kan inneholde møkk og planterester. Kjøper du brukte maskiner fra utlandet, skal det følge et sertifikat med på at utstyret er desinfisert før det tas inn i landet. Holder du deg til seriøse aktører er det meste i orden, men alle vet hvor vanskelig det kan være å rengjøre ei stor harv eller traktor ett hundre prosent.I perioder med utbrudd av sjukdommer skal du overhodet ikke kjøpe brukte maskiner fra de berørte områdene. Selv om risikoen er liten, ville jeg personlig fortsatt vært skeptisk til å kjøpe brukt redskap fra de britiske øyene, avslutter grenseveterinæren.

Sju gode reiseråd

1. Spør distriktsveterinæren først reis siden 2. Dropp unødvendige gardsbesøk i utlandet 3. Husdyrutstillinger = gardsbesøk 4. Dusj når du kommer hjem 5. Vask alle klær og rengjør fottøy 6. Vent alltid 48 timer med å gå i eget fjøs om du har vært i kontakt med husdyr i utlandet7. Tynt plastovertrekk gir falsk trygghet

Powered by Labrador CMS