Bjørn Rygg i BRI Agri på stand under Agroteknikk 2021.
Bjørn Rygg i BRI Agri på stand under Agroteknikk 2021.

Rygg går for gjenbruk

AGROTEKNIKK: Bjørn Rygg og BRI Agri går med planer om å tilby restaurering av eldre traktorer.

Publisert

Ideen er at hvis du har en godt brukt traktor, vil du kunne få fornyet denne for en avtalt pris.

Restaureringen tar for seg flere punkter på traktoren. Motoren vil bli overhalt med nye stempler, ringer og mer. Framaksel, styring, bremser og transmisjon skal testes, blant annet gjennom en vegtest. For å sjekke at ytelsene er som de skal vil det bli gjennomført testing av effekt og løftekraft.

Traktoren vil også få nye dekk, ny starter og dynamo. Også el-anlegget blir kontrollert, men her vil det ikke bli byttet noe mer mindre det trengs.

Gjenbruk og lønnsomhet

Bakgrunnen for det nye prosjektet er et ønske om å ta vare på ressursene vi allerede har.

– Bedre utnyttelse av jorda fører til mer matproduksjon. Areal som blir lagt brakk grunnet tilgjengelighet og størrelse kan bli tatt i bruk igjen med mindre og lettere utstyr. Bærekraftig forbruk og produksjon betyr å gjøre mer for mindre ressurser, sier Bjørn Rygg i BRI Agri.

Det handler om å kaste mindre, kildesortere og gjenbruke.

– Avfall er ressurser på feil sted. Dagens fokus på teknologi og store enheter er kostnadsdrivende. Landbruket trenger rimelig utstyr for å gjøre mindre produksjonsenheter lønnsomme, sier Bjørn.

Sjekker interessen på Agroteknikk

På Agroteknikk-standen til BR Industrier står en blank og fin Massey Ferguson som allerede har vært innom verkstedet. Ved siden av står en Valtra som bærer preg av brøyting og som kunne trengt litt pleie. Prisen på en slik jobb kan fort havne på 300 000 kr. Det kan virke mye, men det er likevel rimeligere enn å kjøpe en helt ny traktor.

– Det er et enormt poeng for meg å snakke om gjenbruk. Nå først handler det om å sjekke interessen og møte folk for å diskutere tema, sier Bjørn.

Bjørn kan også fortelle at de jobber med garantiordninger. Han tror også at restaureringa kan fylle eventuell dødtid på verkstedene når der er roligere perioder. Løsningen får navnet Sølvstandard.

Powered by Labrador CMS