Utskilling av stein kan bli mer effektiv på nye Grimme-opptakere. Foto: Grimme

Luftige «steinnyheter» fra Grimme

Grimme teaser voldsomt i forkant av Agritechnica.

Publisert

Grimme lanserte i sommer en nettside kalt Big 5. Det er rett og slett en teaser-kampanje i forkant av Agritechnica i Hannover i november. Der har de i lang tid publisert bilder av blant annet bittesmå detaljer eller siluetter, som skal illustrere nyvinninger de skal presentere i Hannover.

At det kommer en ny selvgående opptaker, enten til beter eller potet, er ganske så sikkert. De har nemlig lagt ut et bilde av en modell laget i lego. Dette er derimot ikke så interessant sett med norske øyne da disse maskinene er så godt som fraværende på det norske markedet.

Noe som derimot bør fatte interesse er bildet over. Hva det faktisk er, er det få som vet. Da Bedre Gardsdrift hadde besøk av Heine Hylleberg fra Grimme Scandinavia under Potato Scandinavia (se videoen nederst i saken), kunne heller ikke han si stort. Fra sentralt hold holder de kortene tett til brystet, men Hylleberg kunne komme med en spådom.

– Jeg vet ingenting, det er egentlig litt irriterende, sier Hylleberg og fortsetter:

– Men jeg tror det bildet der kan vise ECP-en som ble vist frem for noen år siden.

Det du ser på bildet kan altså være en maskin utstyrt med denne ECP-teknologien. Som du selv ser er stein og poteter skilt effektivt før sorteringsbåndet. Dette ved hjelp av luftseparering. En vifte blåser luft opp gjennom hull i en skråstilt plate som vibererer. Siden potene er lettere enn steinen, "svømmer" den bortover mens steinen faller ned. Denne teknologien ble vist frem for et par år siden og har vært i utprøving siden da, men ikke for salg.

Se intervjuene våre med EIK Maskin og Grimme Skandinavia i videofeltet under!

Powered by Labrador CMS