Traktorstatistikken: Har A-K snudd trenden?

A-K Maskiners andel av traktormarkedet er nå nede på 8,1 prosent, men trenden er likevel god.

Publisert

Etter endt 2018 lå A-K Maskiners markedsandel på traktormarkedet på 11,8 prosent. Det var et dårlig år for A-K på traktormarkedet. Per 1. august ligger Case IH 38 traktorer bak fjoråret, som igjen var dårligere enn året før der igjen. Case IH har nå blitt forbigått av Claas, Deutz-Fahr og Lovol.

New Holland hadde et forferdelig år i 2018, og havnet til slutt 124 traktorer bak 2017, og markedsandelen falt fra 10,3 til 6,8. I dag ligger de på 5,6, og Case IH på 2,5. Dette er dog akkumulerte tall. For alt er ikke bekmørkt. Juli isolert sett øker New Holland stort i forhold til markedet og hadde da en markedsandel på 8,1 prosent (kun juli måned). I mai var markedsandelen på månedsbasis 4,0, altså halvparten av juli-andelen. Case IH hadde i juli en andel på 2,2. Altså hadde A-K 10,3 prosent av markedet i juli.

- Det er verdt å merke seg at konkurrentene hadde en voldsom ordrereserve inn i 2019. Det hadde ikke vi, og det slår ut på markedsandelene. Men traktorene vi selger fortjener absolutt en høyere andel. I juni og juli har markedsandelen økt og økt, så vi kommer nå, sier direktør i A-K, Erik Grefberg.

Helt øverst på statistikken finner vi John Deere, men også de har satt ned tempoet litt i forhold til det knallgode året 2018. De ligger derimot bare 32 traktorer bak, men har ikke så altfor langt ned til Valtra (32 registreringer ned). Valtra slipper ikke på gasspedalen, men har full fart mot sitt tredje rekordår på rad.

Også de to andre AGCO-merkene fortsetter godformen. MF er tilbake på vei opp hvor de pleier å ligge, mens Fendt også snuser på ny rekord.

Vi merker oss også at Claas, til tross for at de er av dem som har gått forbi Case IH, gjør det dårligere. De ligger nå 22 traktorer bak 2018 og har falt fra en markedsandel på 4,6 prosent ved utgangen av 2018. til å nå inneha 3,9 prosent av markedet.

Powered by Labrador CMS