Claas Cargos
Claas Cargos

Hvor tung henger kan traktoren dra?

Totalvekt på traktor og henger blir ofte diskutert.  BG's vektkalkulator kan være et nyttig hjelpemiddel.

Publisert

Det er grashøsting over store deler av landet, og rundballetransporten går for fullt. Men mange er usikre på hvor tunge hengere de har lov til å dra med seg. Forholdet mellom traktor og hengervekt diskuteres ofte både på BG's debattforum og på andre sosiale medier.

For personbil med henger har Statens Vegvesen en nyttig tilhengerkalkulator på sine nettsider. Der taster du inn registreringsnummeret på bil og henger, og legger inn din egen førerkortklasse. Da får du oppgitt lovlig nyttelast. Hvis den aktuelle bil / henger / førerkortkombinasjonen er ulovlig så får du varsel om det også.

Men Vegvesenets kalkulator fungerer bare på personbiler. For traktor og tilhenger er BG's vektkalkulator et nyttig hjelpemiddel. Kalkulatoren har ligget på nettsidene våre i over sju år, men det er svært mange som ikke vet om at den finnes.

BG's vektkalkulator kan du laste ned HER:

Vegvesenets regelverk kan virke komplisert, og den ene regelen sier ofte noe annet enn den andre.Vi vil raskt summere opp noen hovedpunkter som du må ta hensyn til ved vektberegning:

 • Glem det som står på traktorens typeskilt om "Maximum towable mass". Dette tallet er gjerne 30-40 tonn. Du må se i traktorens og hengerens vognkort.
 • Traktorens tillatte aksellaster kan være begrenset av dekkenes lastindeks. Har du byttet til andre dekk med en annen lastindeks, så gjelder det laveste tallet.
 • Aktuell totalvekt eller aktuell aksellast, er hvor mye traktoren/hengeren veier hvis de kjøres på ei vekt akkurat der og da. Vekt som overføres fra tilhengeren til traktorens trekkrok vil da spille inn.
 • Traktorer som går fortere enn 30 km/t kommer inn under et strengere regelverk enn de som går saktere.
 • 1,5-gangen: Med traktor som går fortere enn 30 km/t kan ikke tilhengerens akslinger veie mer enn 1,5 ganger så mye som traktorens akslinger. Mange tror derfor at tilhengerens totalvekt ikke kan være større enn 1,5 ganger traktorens vekt. Men du må huske på å ta med den vekta som overføres til trekkroken. Det vil si at hvis traktoren har en egenvekt på seks tonn, og den får overført to tonn på trekkroken, så veier traktorens akslinger åtte tonn. Da kan tilhengerens akslinger veie 8 tonn x 1,5 = 12 tonn.
 • Traktorer som går fortere enn 30 km/t må ha minst 7 hestekrefter eller 5,14 kilowatt per tonn totalvekt. Og da er det motoreffekten som står i vognkortet som gjelder. Det hjelper ikke å si at traktoren er oppskrudd / chippet / har fått ettermontert turbo, eller at den har effektboost.
 • Pass på at ikke den vertikale belastningen (=vekta) på trekkroken overstiger det traktoren eller hengeren er dimensjonert for. Se i traktorens instruksjonsbok, eller om det står et typeskilt på selve trekkroken. De fleste trekkroker er dimensjonert for to-tre tonn.
 • Hvis det i hengerens vognkort står maks totalvekt 12 tonn, og maks aksel/boggitrykk 10 tonn, så betyr det at to av de 12 tonnene skal hvile på trekkroken.
Store hengere er vanskelige å utnytte fullt ut, fordi traktoren enten blir for lett eller for motorsvak i følge regelverket.
Store hengere er vanskelige å utnytte fullt ut, fordi traktoren enten blir for lett eller for motorsvak i følge regelverket.

Maksimale aksellaster og totalvekter i ditt område kan være begrenset av bruer. Dette står i Vegvesenets veglister. Du finner veglistene for hvert fylke HER:

 • Hvis du kjører helt på grensa til det lovlige bør du sørge for å veie traktor / hengerkombinasjonen med fullt lass. I tillegg til Vegvesenets vektstasjoner er det ofte vekter på fabrikker, kornsiloer og store grustak.Noter deg vekta på bare framakslingen, på hele traktoren, og på hengeren. Hvis det er mulig bør du prøve å flytte f.eks. to rundballer framover eller bakover på hengeren og se hvor stort utslag det gjør på vekta. Blir lasset baktungt får du ikke nok vekt på traktoren, og den lovlige totalvekten blir redusert.
 • Pass også på førerkortklassen din, om den er gyldig for den aktuelle hastigheten / totalvekten.Du finner mer opplysninger om traktor og førerkort HER:
Slepvogner som denne overfører ingen vekt til traktoren. Her i Norge får de en svært begrenset lovlig nyttelast hvis traktoren går fortere enn 30 km/t.
Slepvogner som denne overfører ingen vekt til traktoren. Her i Norge får de en svært begrenset lovlig nyttelast hvis traktoren går fortere enn 30 km/t.

Relaterte artikler

  Powered by Labrador CMS