gris på vekta
gris på vekta

Grisen kan trygt gå opp i vekt

For å oppnå markedsbalanse for svinekjøtt er det nødvendig at slaktegrisene legger på seg tre kilo i snitt gjennom hele 2015.

Publisert

Griseskrottene kan nå veie over 90 kilo og til og med belønnes med topp-pris.

Nortura gjør sitt til for å stimulere til denne vektøkninga ved å skru opp prisene for tyngre gris. Per i dag stopper topp-prisen for svinekjøtt ved 90 kilo, men fra mandag etter påske justeres prisene slik at gris i vektgruppa fra 90,1 kilo til 95 kilo også oppnår høyeste pris, skriver Norsvin på hjemmesida si.

Balanserer på stram line

-Den siste markedsprognosen viser altså at vi nå har balanse i svinekjøttmarkedet. Dette under forutsetning av at slaktevektene øker med 3,2 kg i forhold til året før. Vi balanserer imidlertid hårfint i forhold til markedsdekningen. Vi har ikke noe svinekjøtt på reguleringslageret, og en større konsumvekst enn forventet vil raskt føre til importpress. Så langt skjer denne importen innenfor kvotene vi har i avtalene med EU og WTO. En viss økning i slaktevektene vil derfor også gjøre det enklere å regulere markedet gjennom året, heter det i artikkelen.

Markedssituasjonen så langt i år viser at produksjonen har gått ned med hele fem prosent. Slaktevektene hittil ligger ca. 3,8 kg over fjoråret, så antall slakt har gått relativt mye ned. Salget ligger én prosent over fjoråret.

Powered by Labrador CMS