![claas gras](https://image.gardsdrift.no/137418.webp?imageId=137418&width=960&height=824&format=jpg)
Gras fra flere slåtter gir bedre fôr
Mange bønder bruker rundballer fra både førsteslått og andreslått når de fôrer. Nå kan forskerne konkludere med at dette er riktig strategi for å få jevn og god fôrkvalitet.
Det kan være store forskjeller på innholdet i fôret, avhengig av når graset ble høstet.
– Ved målrettet å blande rundballerr fra første og andre slått, vil du jevne ut disse forskjellene. Det beste for kvaliteten på grovfôret er å høste tidlig og flere ganger, sier forsker Håvard Steinshamn ved Bioforsk.
Gras fra flere slåtter gir bedre fôr. Illustrasjonsfoto.
![Gras fra flere slåtter gir bedre fôr](https://image.gardsdrift.no/151740.webp?imageId=151740&width=960&height=446&format=jpg)
Forskerne har sett på når graset er av best kvalitet, og når det er best å slå graset for en som driver med økologisk melkeproduksjon. Mens det er lite råprotein og mye sukker i førsteslåtten, vil andre- og tredjeslåtten ha en helt annen sammensetning. Ved å blande førsteslåtten med gras fra senere slåtter, får du dermed en bedre balanse i fôret.
– Alle fôrrasjonen bør inneholde førsteslått, men kanskje ikke bare førsteslått. Grunnen er at det øker energitilgangen og at blandingsrasjon gir mer protein i melka. Det at du med rundballer kan blande de ulike slåttene kan gjøre produksjonen et lite hakk bedre, sier Steinshamn.