Sau beite
Sau beite

Mye snø sikrer mer friskt gras

Mange saueeiere har måttet utsette slippet på fjellbeite på grunn av mye snø. Ikke nødvendigvis av det negative. Det fører trolig til at sauen kan nyte friskt gras lenger.

Publisert

Sauen følger snøkanten og spiser seg innover etter hvert som snøen på fjellet smelter.

-At det ennå ligger så mye snø i fjells betyr at når du endelig får slippe sauene, vil de nyte godt av friskt gras lenge. Sauene følger snøkanten, og slik som snøforholda er nå regner en med at de kanskje kan ha friskt gras mye lenger enn i fjor. I fjor var det lite snø i fjellet, noe som førte til at graset vokste fort og ble fort gammelt, sier Torhild Svisdal Mjøen i Norsk Landbruksrådgiving til NIBIO (det nye instituttet for bioøkonomi som ble en realitet 1. juni i år og som er en fusjon mellom Bioforsk, Norsk institutt for skog og landskap og NILF (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning).

Én måned mer med friskt gras?

Mjøen, som er er rådgiver i landets største sauekommune, Oppdal i Sør-Trøndelag, forteller at fjellbeitet i fjor varte til ca. 20. august. I år er det håp om at det skal vare en hel måned lenger.

Til tross for ruskete vær, lav middeltemperatur og utsatt beiteslipp til fjells med fjroten dager, ser det ut til at lamma legger godt på seg og at høstens lammevekter ikke vil blir preget av den noe trege starten, er tipset fra Mjøen.

"
Powered by Labrador CMS