preview_COLOURBOX7177086

Modne moreller i mai!

Vi har hørt at bringebær allerede er høstet i utrangerte drivhus på Jæren. Nå er tidenes tidligste moreller et faktum hos Bioforsk Vest Særheim.

Publisert

Vinterstormene tok veksthuset med morellplantene, men de tålte flytting til nytt veksthus og gir allerede nå god avling. Foto: Åge Jørgensen

Årets første moreller kommer to måneder før den normale sesongen starter. Det er første gang noen prøver å dyrke moreller i veksthus og for Bioforsk Vest Særheim er målet å kombinere utvida sesong med å ta i bruk gamle, tomme veksthus.

Regn forringer kvaliteten

Moreller, eller søtkirsebær, dyrkes vanligvis på friland. Men perioder med regn fører til oppsprekking av bæra. Derfor er store deler av produksjonen flytta under regntak av plast. For å utvide sesongen har enkelte også forsøkt å dyrke moreller i plasttunneler.

Gir avling fra første stund

Bioforsk Vest Særheim var også først ute med bringebær som ny veksthuskultur. Nå er turen altså kommet til moreller. Og det er godt håp om at prosjektet skal lykkes.

Plantene som brukes er importert fra Belgia og ble plantet i potter i mars i fjor. De gir allerede nå god avling. Morellene ble høstet første uka i mai.

Powered by Labrador CMS