SylivListhaug og journalist Sesselja Bigseth
SylivListhaug og journalist Sesselja Bigseth

– Ikke uvanlig med brudd i jordbruksforhandlingene

Vi spurte landbruksministeren om hva bøndene kan vente seg i vårens forhandlinger. Les hva hun svarte.

Publisert

Landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto: Magnus Østby

Da Bedre Gardsdrift intervjuet landbruksminister Sylvi Listhaug tidligere denne måneden, kom samtalen inn på jordbruksforhandlingene.

Ringer ikke ned BjørkeVår redaktør Magnus Østby påpeker at dieselavgiften ble en smell i ansiktet for mange bønder. På spørsmål om hva landbruksministeren nå har å tilby bøndene, sier Listhaug at hun ikke vil røpe hva som kommer i jordbruksavtalen.

– Det er noe vi jobber med nå. Jeg vet ikke hvordan det var hos min forgjenger, men jeg vil ikke sitte daglig i telefonen til Bjørke i Bondelaget. Jeg har ingen bindinger til dem, men vi har en hyggelig tone, sier Listhaug.

" Heltidsbøndene prioriteresHun kom likevel med noen signaler om hvilken retning hun vil ta avtalen.

– Jeg vil gå gjennom landbruksavtalen for å målrette den mer mot de profesjonelle heltidsbøndene. Vi skal føre en forutsigbar og langsiktig politikk, sier Listhaug.

Nøyaktig hva som ligger i begrepet heltidsbonde er dog ikke like klart. Er tiden som brukes på garden mer avgjørende enn størrelsen eller innsatsen? Skal bonden som driver 2000 mål korn, men har en fulltidsstilling ved siden av, nedprioriteres i forhandlingene til fordel for bonden som kan jobbe på garden fordi han ikke bruker penger på å investere i drifta for framtida? Hva med ekteparet der begge jobber både på garden og ute? Skal innsatsen sees i fellesskap som en heltidsstilling eller skal de regnes for deltidsbønder å være?

Landbruk i hele landetListhaug har rukket å reise rundt i landet og har sett landbruket i forskjellige landsdeler. Hun har derfor forståelse for at grunnlaget for en bonde på en fjellknaus langs fjorden er en annen enn for bonden på flatbygda på Østlandet.

– Det er viktig å ha landbruk over hele landet, og jordbruksavtalen må være tilpasset det. Det er store forskjeller mellom Troms og Hedmark, Vest-Agder og Nord-Trøndelag, sier Listhaug.

Forventer brudd?Vi spurte også om hun forventer brudd i de kommende forhandlingene.

– Det er ikke noe uvanlig at det blir brudd i jordbruksforhandlingene, det skjedde for bare to år siden da Senterpartiet hadde landbruksministeren. Men jeg håper jo at det ikke blir brudd, avslutter Listhaug.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS