Geiter grovfor

Fransk hjelp i geiteforskningen

Er det mulig å øke andelen av grovfôr og samtidig få god kvalitet på geitemjølka? Franske forskere skal bidra til å gi oss svaret.

Publisert

Illustrasjonsbilde.

Næringen har de siste årene sett på muligheten for å bedre kvaliteten på geitemjølka slik at den er bedre egnet til bruk i ysting av kvite geitoster. Prosjektet Kvalitetsmjølk for kvit geitost ble avsluttet i fjor, og nå skal forskerne i gang med et nytt prosjekt. Det har fått et ikke fullt så snertent navn: Produksjon av geitemjølk med høy kvalitet ved økt bruk av norske fôrmidler og forbedret fôrutnyttelse.

Som navnet tilsier skal forskerne nå se på hvordan de kan øke bruken av grovfôr og samtidig bevare den gode mjølkekvaliteten som trengs for ysting av kvite geitoster. Prosjektet starter opp i år og skal gå over fire år, og er et samarbeid mellom NMBU og franske geiteforskere.

– Det er planlagt flere feltforsøk i prosjektet, noe som innebærer at geitebøndene vil bli betydelig involvert i gjennomføringen, sier Margrete Eknæs ved NMBU.

Forskningen fra forrige prosjekt har gitt resultater i form av nettopp bedre geitemjølk. Du kan lese om noen av disse funnene i neste nummer av Bedre Gardsdrift.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS