Ulv
Ulv

Ulven tilbake i Danmark

Etter et fravær på 199 år dukket den første ulven opp på Jylland i 2012. Den døde, men en ny hanulv streifer nå rundt i landet. Sist observert på Jyllands nese, Djursland.

Publisert

Her kan du se ulvens bevegelser. De siste observasjoner er gjort på "Jyllands nese", tuppen helt til høyre. De røde boksene er DNA-spor og de blå er bilder fra villtkameraer. Foto: Århus Unvisersitet

Det er første gang ulven er i dette området, som mange nordmenn kjenner etter å ha besøkt Djurs Sommerland og den gamle kjøpmannsbyen Ebeltoft. Etter all sannsynlighet er ulven utvandret fra en permanent ulvestamme i Schleswig-Holstein i Nord-Tyskland.

Første fastboende danske ulv på 200 år

Nå har Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet offentliggjort et kart som viser ulvens bevegelser. Kartet er lagd på bakgrunn av DNA-prøver gjennom spytt på kadavre (for å skille ulven fra hund) og ved hjelp av villtkameraer.

Kartet viser at ulven har besøkt store deler av Jylland, men at kjerneområdet er Midt- og Vest-Jylland. I dette området ble det også påvist ulv i fjor. Forskerne mener det er den samme hanulven som opererer på Jylland i år. Dermed kan de fastslå at det er den første”fastboende” ulven i Danmark. I Midt-Jylland og nordover er det områder som egner seg godt som ulvebiotop.

Håper snøen vil avsløre ulven

Det er ennå ingen sikre tegn på at det finnes ei tispe med valper, sjøl om noen også har hevdet det. Nå håper forskerne på en snørik vinter, i alle fall sporsnø, slik at de kan få handfaste bevis for ulvens gjøren og laden, og hvor mange individer det er snakk om.

Powered by Labrador CMS