sau i snø_COLOURBOX5653289

Snø skaper krise i Storbritannia

Et stort snøfall i helga fører til dramatiske tilstander. Omfanget er enda ikke kjent, fordi bøndene rett og slett ikke kommer ut for å se til dyra. Særlig ille er det i sauenæringa.

Publisert

Ikke lett å være sau i snø.

Snøfallet sammenliknes med en liknende episode i 1963, hvor halvparten av sauene i enkelte områder omkom. Problemet er at dyrene går ute. Snøfallet kommer på det verst tenkelige tidspunktet, i og med at mange er godt i gang med lamminga. Snøen dekker alt spiselig, samtidig som de store mengdene kombinert med vind som blåser opp fonner rett og slett begraver dyr og stenger ferdselsårer, melder Farmers Weekly på sin nettside.

" Et av de rammede områdene er Lake District, som ligger mot vestkysten på høyde med Newcastle. Problemet er også stort i Nord-Irland og Skottland. Det tunge snøfallet gjør det også meget vanskelig å komme ut til dyra, rett og slett fordi verken bønder eller myndigheter har utstyr til å rydde snøen eller ta seg fram i slike snømengder. Sjøl traktorene sliter. Mange steder har snøfallet også ført til strømbrudd og andre problemer. Typisk nok blir slike problemer først fikset der det bor mest folk, og bøndene stiller langt bak i køen.

Været omtales som noe av det verste i mars noensinne. Bønder forteller at det har gravd frem dyr der de har kommet til og fått fram noe fôr, men de frykter for hva de vil finne ettersom dagene går.

Unormal vår også andre steder

Også i Danmark er våren av det unormale slaget. Danske øko-bønder har tradisjon for at kyrne slippes med publikum til stede og stor ståhei 21. april, men med snø og tele en måned før er det grunn til å tvile på om øko-kyrne får blir værende ute, melder Maskinbladet. I fjor var 142 000 dansker ute for å se øko-kyrnes frislipp-dag.

Store bekymringer også i Oslo-regionen

Mens britiske bønder bekymrer seg for hvor mange hundre eller tusen dyr som dør i unormalt snøfall, setter Aftenpostens nettside osloby.no ting i perspektiv. I går kunne man der bidra med følgende sjokknyhet: Skydekket mandag morgen overrasket til og med meteorologene - men resten av påsken blir flott.

"
Powered by Labrador CMS