preview_COLOURBOX4478245
preview_COLOURBOX4478245

Brasilianske bønder avviser Monsanto-avtale

Bondeorganisasjonen for soyadyrkere i Brasil hevder Monsanto forsøker å lure bøndene til å godta en kontrakt som binder dem til Monsanto. De advarer bønder mot å signere.

Publisert

Soyabønner. Foto: Colourbox

Monsanto er et av verdens største agrokjemiske konsern og produserer blant annet sprøytemiddelet Roundup og en rekke genmodifiserte frø. Det er sistnevnte som har ført til konflikten med brasilianske bønder.

Bøndene i Brasil mener nemlig at patentet på de opprinnelige Roundup Ready soyabønnene gikk ut i 2010. Det innebærer i så fall at bøndene ikke lenger behøver å betale royalty til Monsanto for frøene. Monsanto, derimot, hevder at loven i Brasil utvider varigheten av patentet til slutten av 2014. Det melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Denne uenigheten er utgangspunktet for den nye kontrakten Monsanto har lagt fram for bøndene. I følge nettstedet AgWeb skulle Monsanto frasi seg retten de mener å ha til royalties på Roundup Ready soyabønner både i år og neste år mot at bøndene frafaller kravene i patenttvisten og betaler royalty på frø som ennå ikke er på markedet. Årsaken er at Monsanto har en ny soyabønne som de nå ønsker å introdusere på det brasilianske markedet.

Brasils nasjonale landbruksforbund har imidlertid avvist forslaget om framtidig betalinger. Det har også andre landbruksorganisasjoner i landet.

– Vi mener soyaprodusentene blir lurt til å skrive under på en kontrakt som binder dem til Monsanto for hver ny teknologi de kommer med, har Glauber Silveira, leder av soyabøndenes organisasjon, uttalt i et intervju.

De oppfordrer bøndene til ikke å signere avtalen, og ber dem fortsette å kreve tilbakebetaling av urettmessig innkrevde royalties i retten.

"
Powered by Labrador CMS