Rundballer
Rundballer

Ureabehandler halmen

Asbjørn Karlsen i Todalen har valgt ureabehandling av halmen. Les hvorfor.

Publisert

Asbjørn Karlsen.

Asbjørn Karlsen driver med oppdrett av kalv til slakt på garden Pestua i Surnadal sammen med sønnen Anders. For å øke strukturen i fôrblandingen, og dermed øke fordøyeligheten for dyra, har de valgt å bruke behandlet halm i fôret. Halmen får de tak i fra andre garder i området, og mens de tidligere brukte ammoniakk, har de nå gått over til å ureabehandle halmen.

I følge rådgiver Sivert Mauset i Landbruksrådgiving Nordvest er urea både billigere og lettere å få tak. Spesielt i fergefylker som Møre og Romsdal har det vært problematisk for entreprenører å få fraktet NH3 på ferger.

Varmt vann avgjørendeOvergangen fra ammoniakk til urea var riktignok ikke helt problemfri, og det var særlig innblandingen av urea i vann som skapte problemer i starten

–Det løste vi ved å kjøpe ei større pumpe til syreutstyret og større dyser. Først har vi 500 liter urea i en 1000 liters tank, og deretter heller vi på varmt vann til tanken er full - og poff! så løser det seg opp, sier Asbjørn.

De bruker vanlig syreutstyr til jobben, men altså med større pumpe og dyser. Tusenliterstanken settes på trepunkt framme på Fendt-traktoren.

– Halmen kan godt være litt rå, og vi kan kjøre rett etter treskeren. Vi har til og med presset litt når det har regnet, sier Asbjørn.

Svartplast gir ekstra varmeHan mener det bør være varme i halmballene etterpå. For å sikre at det skjer, har de valgt å pakke halmballene inn i seks lag med svart plast og la dem ligge spredt på jordet slik at solen treffer mest mulig av hver halmball.

– Og på den måten har vi fått det til. Fôret blir deretter finhakket, og dyra spiser det gjerne, avslutter Asbjørn.

Powered by Labrador CMS