Moi gjødselvogn

Sprer på dispensasjon

Nærmere 50 jærbønder har fått dispensasjon for å spre gjødsel på frossen mark, grunnet fulle gjødsellagre.

Publisert

Gjødsellukta er i ferd med å spre seg på Jæren. Illustrasjonsfoto.

En blaut høst og kald vinter og tele gir problemer for jærbøndene. Mange fikk ikke kjørt ut gjødsla i fjor høst på grunn av nedbøren, og når april starter med tele i jorda, er mange gjødsellagre er i ferd med å fylles.

- Problemet er ikke så stor som enkelte vil ha det til. Generelt er bøndene flinke til å utnytte ledig lagringskapasitet hos naboene. I Hå har omlag åtte prosent av bøndene søkt om dispensasjon til spre gjødsla på frossen mark. Dispensjon blir kun innvilget når det ikke er andre alternativ, sier jordbrukssjef i Hå kommune, Olav Magne Tonstad.

I de tre jærkommunene Hå, Time og Klepp er det omlag 50 bønder som har søkt om dispensasjon. Ifølge Tonstad må det søkes skriftlig til den aktuelle kommunen, og det er jordbrukssjefen som behandler og eventuelt godkjenner søknaden.

- De som får innvilget dispensasjon må spre gjødsla på en slik måte at det ikke fører til fare for forurensing. Det betyr flatt terreng, minst 50 meter fra bekk og vassdrag, og på ettermiddagen når det er litt tint i toppen, sier Tonstad.

Tonstad påpeker faren for sviing ved spreiing i eng. Han anbefaler derfor at gjødsla spres på arealer som skal pløyes og eventuelt på beite. I tillegg til fare for avrenning, vil spreiing på frossen mark medføre at plantene ikke får utnytta næringa som er i gjødsla. Det er med andre ord gode agronomiske årsaker til å vente til telen er borte.

Fylkesmannen i Rogaland har nylig definert begrepet frostfri mark, og konkludert med at minst 15 cm av det øverste jordlaget må være tint for at jorda skal kunne regnes som frostfri.

Powered by Labrador CMS