Comia_2
Comia_2

De små gjør det stort

Årets treskerstatistikk er klar. For første gang på seks år er Eikmaskin størst på treskere, og totalmarkedet øker formidabelt. Særlig MF/Sampo Comia må tilskrives ære for dette.

Publisert

Årets treskerstatistikk er på mange vis tvert imot det aller meste. Vi har hatt dårlige kornår, men økt treskersalg. Rundt vårt lille land går det aller meste nedover, mens det norske treskersalget går oppover. Alle andre satser på store maskiner, mens norske kornbønder satser mer på de mindre. Velkommen til annerledeslandet!

MF tilbake på topp

De er helt like, så derfor fører Bedre Gardsdrift treskerne merket som MF, Sampo og Fendt på samme linje. Tradisjonelt kniver MF og Claas om førsteplassen, og i de fleste av de siste årene har Claas trukket (eller skåret?) det lengste strået. Nå er imidlertid MF tilbake så det smeller. Pluss 21 maskiner er en særs kraftig økning. Forklaringen er enkel. Den kommer fra Finland og heter Comia.

Samtidig merker vi oss at alle de fire treskermerkene på det norske markedet har levert flere maskiner siste treskerår enn forrige. John Deere har den nest største framgangen, og dobler sitt volum fra 9 til 17.

Claas og New Holland er mer stabile, og har hver seg bare en liten framgang i antall maskiner.

Smått er pop

Mer enn halvparten av de nye treskerne siste sesong ble solgt i klassen Medium. Dette er spesielt for Norge, og ingen andre land vi kan sammenlikne oss med kjøper så små maskiner.

Powered by Labrador CMS