NH graver E70SR_S.jpg
NH graver E70SR_S.jpg

A-K satser på anlegg

A-K maskiner har fra nå import og salg av alle typer New Holland anleggsmaskiner. Første bud er å få på plass ettermarkeds-systemene.

Publisert

En av grunnene til at A-K vurderer anleggsmaskiner som et produkt de kan lykkes med, er at tre fjerdedeler av den norske anleggsmaskinparken på 20 000 maskiner eies av bønder og småentreprenører.– Veldig mange av disse er allerede kunder hos A-K maskiner eller i det minste kjenner godt til oss, sier A-K-sjef Gunnar Thorud. Han framhever A-Ks distribusjonsnett med over 50 forretninger og verksteder, og selskapets deleforsyning gjennom eget hovedlager på Kløfta og gode samarbeidspartnere innenfor distribusjon og logistikk.

Lett gjennom landbruksnettverket...

De lettere anleggsmaskinene satser A-K på å selge og gi service til gjennom sitt eksisterende nettverk av landbruksmaskinforhandlere.

...tungt gjennom nytt proff-nett

De tyngre maskinene skal selges og får service gjennom et nytt sett med selgere og servicespesialister, som en egen proff-divisjon. Arbeidet med å rekruttere personell hit er allerede startet. – Denne divisjonen vil få totalansvaret for anleggsmaskinsatsingen. Vår første prioritet er imidlertid å etablere et ettermarkedssystem med delelager gjennom våre eksisterende forhandlere, slik at vi allerede i år kan gi et godt tilbud på dette området, understreker Thorud.

Kjente saker

Det er på ingen måte noe nytt merke A-K gir seg i kast med. Antallet maskiner som faller inn under New Holland-paraplyen er stort, med navn som Kobelco, Allis, ymse maskiner med Fiat i navnet, samt gjennom de siste årene New Holland. Blant annet har markedsandelen i segmentet beltegraver kring sju-åtte tonn vært betydelig. Følgelig er behovet for deleforsyning til stede fra dag en.

Endelig i havn

De siste årene har New Holland anleggsmaskiner levd en omflakkende tilværelse på det norske markedet. Rishaug Anleggmaskiner hadde en lengre periode agenturet, og de hadde lang erfaring med Kobelco. Rishaug Anleggsmaskiner ble på 2000-tallet oppkjøpt av Felleskjøpet Agri. Følgelig hadde vi den interessante situasjonen at A-K maskiners erkerival sto ansvarlig for de gule utgavene av New Holland i Norge. I 2010 besluttet FKA å trekke seg ut av Rishaug Anleggsmaskiner, og selskapet ble til slutt avviklet. En periode var det snakk om at Rosendal Maskin, som har JCBs anleggsmaskiner og Doosans omfattende produktportefølje, blant annet inneholdende Moxy og Bobcat, skulle overta New Hollands gule. Denne avtalen ble imidlertid kansellert, med den konsekvensen at det som regnes som en av verdens fem største anleggsmaskinprodusenter sto uten norsk importør.

Ryktene har landet

Bedre Gardsdrift har flere ganger spurt A-K maskiner om når de overtar anleggsmaskinbiten. Svaret har bestått i et slags "vi vet noe vi ikke kan si"-kommentar. Det har også gått en hel del rykter. Nå er ryktene parkerte, og realitetene er på plass.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS