Volumvekt gras
Volumvekt gras

Tung ball har sin pris

I BG 6/11 presenterte vi tidenes pressetest. Har du gått glipp av testen, kan du få et kort resymé her. Vil du vite alt, kan du kjøpe en elektronisk versjon via Buy and read.

Publisert

Effektforbruket for 11 kombipresser.

Totalt 11 presser fra ni leverandører deltok i testen: Claas Rollant 455 RC. Feraboli Omnia 125 UC, John Deere 744 Premium, Krone CF155XC, Kuhn FBP2135, Kuhn iBio, McHale Fusion II, New Holland BR6090OC, Orkel GP1260, Orkel HiQ og Welger RP 235 profi.

Målet med testen var å sammenligne balletetthet, tidsforbruk, effektbehov og kuttekvalitet. Det er ikke kåret noen sammenlagtvinner. De som vinner på ett område, taper på et annet.

Claas presser hardest..

Claas presser de hardeste ballene, både når vi måler kilo/m3 og kilo/m3 tørrstoff. Ser vi begge målemetodene i sammenheng følger McHale, Orkel HiQ og Krone på de neste plassene.

..og krever mest effekt

De tunge ballene til Claas har sin pris. Claas har testens høyeste effektmåling på 100 kW, mens Welger i motsatt ende av skalaen har et gjennomsnittlig effektforbruk på litt over 40 kW. Welger leverer imidlertid noen av de letteste ballene.

McHale er kjappest

Sju sekunder med nettpålegging og fire sekunder for å overføre ballen gir en total stopptid på bare 11 sekunder for McHale. I motsatt ende finner vi iBio med 49 sekunder stopptid.

Sjøl om McHale ikke har mest gras i ballene, gir kortere stopptid enn Claas, større teoretisk kapasitet per time. Tar vi utgangspunkt i 25% ts, presser McHale 10 850 kg ts. per time. På de neste plassene følgerJohn Deere og Claas med henholdsvis 9908 og 9796 kg ts. Det er verdt å merke seg at Claas på grunn av bedre komprimering av ballene har tilnærmet lik kapasitet med seks færre baller enn McHale og John Deere.

Fortørkinga er viktigst

Uansett presse, er god fortørking den viktigste faktoren. Ved øking fra 17 til 34 % ts har vi fått dobbelt så mye tørrstoff (og fôrenheter) i ballene! Ved øking fra 17 til 45 % ts. er tørrstoffmengden hele 2,6 ganger større. Dette bekrefter andre forsøk og dokumenterer sparepotensialet som ligger i fortørking. I praksis betyr dette halvering av plast- og ensileringsmiddel.

Med en halvering av antallet baller vil også alt som har med transport, lagring og handtering under fôring bli halvert. Med fare for å strøsalt i såret til væravhengige bønder, må det derfor være rett å minne om verdien av effektiv fortørking ved grashøsting.

Last ned hele testen her

Den komplette testen er kun tilgjengelig for våre abonnenter. Er du ikke abonnent, finnes det allikevel en løsning. Via Buy and read kan du nemlig laste ned en elektronisk versjon bladet. Det gjør du her.

"
Powered by Labrador CMS