smaalene-rådyr.jpg
smaalene-rådyr.jpg

Tips mot rådyr i slåmaskina

Svenske Lars Engström har funnet en løsning han mener fungerer mot å få rådyr i slåmaskina, bestående av en planke og noen kjettingstubber.

Publisert

Det er Smaalenes Avis som formidler ideen, etter å tidligere i sommer ha omtalt at et stort antall rådyrunger hvert år bøter med livet i slåttonna. Engströms løsning, som nok også flere her i landet er kjent med, består enkelt og greit av en planke montert i fronten på traktoren. Planken stikker like langt ut på sida som slåmaskina. Ned i graset henger det kjettinger, lange nok til å omtrent rekke bakken, med 30 cm mellomrom. Funksjonen er enkelt og greit at rådyrkalven spretter opp når den berøres av kjettingen. Engström har ingen vitenskapelig dokumentasjon på at systemet funker, men forteller at med planken har han ikke fått rådyrkalv i slåmaskina. Uten planken ble opp mot en håndfull kalver drept under slåtten hvert år.

Danske anbefalinger

Landbrugsavisen.dk har en rekke tips mot viltpåkjørsler i slåttonn og skuronn:

  • Dagen før innhøsting eller slått settes diverse skremsler opp på den aktuelle teigen. Det er viktig at disse ikke står der for lenge, så dyrene blir vant til dem.
  • Teigen kan drives av med hund før du skal arbeide på den.
  • Høsting bør ikke skje når det er mørkt.
  • Viltet bør ha en fluktveg ut av teigen. Sjøl om det er praktisk å slå noen runder rundt åkeren først, er det ugreit for viltet. Mange av dyrene ønsker ikke å krysse den åpne flaten, og blir derfor innestengte på det uslåtte arealet, med større risiko for å bli påkjørt.
  • Om mulig bør slått og tresking starte fra den siden som vender bort fra skogen, noe som enklest løses med frontmaskiner eller slepemaskiner med senterdrag.
  • Det er også en god løsning å starte arbeidet fra midt på teigen.
  • Skremmemidler montert på kjøretøyene er også egnet, eksempelvis en bom med kjetting eller stenger med klokker.

Faksimlie fra smaalene.no

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS