Stadig flere nordmenn velger bort potetene når de skal ha middag.
Den norske potetkonsumet nådde en ny bunnrekord i 2009, med 25,1 kilo poteter per innbygger. Det er en nedgang på 30 prosent på 10 år. I den andre enden finner vi Hviterussland. Der spiser hver innbygger hele 337 kilo poteter, skriver den italienske potetnæringens talsmann, Augusto Renella i en pressemelding.
- Vi tror tidsklemma har mye av skylden for at nordmenn stadig oftere dropper poteten fra middagsbordene. En annen årsak er trolig at potetsenongen i Norge er for kort til å gi en tilfredsstillende tilgang av nypoteter til norske butikker i vinterhalvåret. Vi tror økt import av nypoteter fra EU kan bidra til å snu utviklingen i Norge,sier Augusto.
Den italienske undersøkelsen, som blant annet har brukt tall fra Statistisk sentralbyrå, viser at den norske potetproduskjonen i dag faktisk er på samme nivå som på slutten av 1800-tallet, i underkant av 400 000 tonn. I 1948 var produksjonen mer enn tre ganger så stor, 1 400 000 tonn.