jur1

Framtidsmusikk: Ei spene til ysting ei til konsummjølk!

Mjølk fra ulike spener varierer i kvalitet. Mjølkas ystingsegenskaper er forskjellig i kuas fire spener. Det tilsier at vi i framtida må sortere mjølka fra ulike jurdeler.

Publisert

Her kan du se utstyret som Linda Forsbäck brukte i forskingsarbeidet. Forskerens eget foto.

Det er Linda Forsbäck som lanserer slike framtidsvisjoner i sin doktoravhandling ved Sveriges lantbruksuniversitet, melder ATL.

Slipper å kaste all mastitt-mjølk

Den beste mjølka går til ysting, og den med normal kvalitet til konsummjølk. Når mjølk fra ulike spener blir sortert, behøver du ikke lenger kassere all mjølk fra ei ku med jurbetennelse. Bare den mjølka som kommer fra den jurdelen som er infisert.

Sprik også blant friske kyr

Vår venninne fant også ut at det er stor forskjell på mjølkekvaliteten fra ulike spener, også hos kyr som overhodet ikke hadde tydelige tegn på jurbetennelse.

Penger å hente

Linda påpeker at det med dagens moderne mjølkeroboter er fullt mulig å skille mjølk fra ulike spener. Hun framholder videre at bonden ved sortering av mjølka kan oppnå betydelige økonomiske gevinster.

Designmjølk av høg kvalitet

Gjennom å sortere mjølka på denne måten, er det fullt mulig å sette sammen ei optimal mjølk med henblikk på innhold av proteiner og mjølkesukker.

Fordrer tekniske løsninger

Som det ligger i kortene vil det kreves en god del tekniske investeringer for å få til en ”separering” av mjølka. Men mulighetene ligger der for at bonden allerede på garden kan kvalitetssortere i ystemjølk og konsummjølk.

Powered by Labrador CMS