AkershusTraktor verksted

Akershus Traktor først ute med sertifisert landbruksverksted

Innen 1. juli 2011 må alle verksteder som skrur på 50 km/h traktorer være godkjent av Statens vegvesen. Først ut er Akershus Traktor på Jessheim.

Publisert

Fire nøkkelpersoner i sertifiseringa til Akershus Traktor: Jan-Roar Nordal, teknisk sjef Claas, Lantmännen Maskin, Ole Hveem, daglig leder Akershus Traktor, Erik Lystad, verksmester Akershus Traktor og Hans Kristian Høstad, stedfortredende verksmester Akershus Traktor.

1. juli 2009 ble det krav om offentlig godkjenning av verksteder som driver reparasjon og vedlikehold av traktor og motorredskap som er konstruert for en hastighet på 50 km/h eller mer. Godkjenningsordningen skal først og fremst bidra til økt trafikksikkerhet ved at det stilles et minimumskrav til kompetanse og utstyr på verkstedet. Men ordningen har også praktiske fordeler.

– Mange av våre kunder bruker traktorene til entreprenørvirksomhet, og kjører mye på vegen. Dersom de nå får mangellapp og pålegg om påfølgende visning av traktoren, trenger de ikke lenger ta turen til en trafikkstasjon. Nå kan vi godkjenne reparasjonen. Sertifiseringa har medført at vi er blitt tvunget til å gå igjennom hele virksomheten, også HMS- og avvikssystemene. Det synes vi bare er positivt, forteller daglig leder i Akershus Traktor, Ole Hveem.

Løft for bransjen

Teknisk sjef for Claas i Lantmännen Maskin, Jan-Roar Nordal, har ivret for ordningen i mange år, og er glad den endelig er på plass. Nordal har vært importørenes mann overfor vegdirektorat, og har hatt ansvaret for sertifiseringsprosessen hos Akershus Traktor.

– Sertifiseringa dokumenterer at ting er satt i system og at verkstedet har nødvendig utstyr til å utføre de aktuelle jobbene. Vi startet med Akershus Traktor siden de er i samme bygg som oss, og har et moderne og ryddig verksted, forteller Nordal.

Nordal poengterer at systemet skal være enkelt i bruk, og forteller at Akershus Traktor derfor har valgt å samle alle dokumenter i en lett tilgengelig perm.

Økt yrkesstolthet

Hovedpunket i sertifiseringa er krav om teknisk leder. Kravet til teknisk leder er fagbrev som landbruksmekaniker og fem års praksis, eller 10 års relevant praksis. I tillegg kreves det at verkstedet skal ha nødvendig utstyr. Det direkte utlegget for Akershus Traktor er 10 000 kroner for kjøp av retardasjonsmåler og lysrettingsutstyr.

Nordal mener sertifiseringa er et løft for landbruksmaskinbransjen, og at ordningen gir økt yrkesstolthet og status for landbruksmekanikere.

Frist til 1. juli 2011

– Traktorverksteder som var i drift 1. juli 2009 har frist på seg til 1. juli 2011 for å få på plass godkjenninga. Verksteder som er etablert etter 1. juli 2009, må ha sertifiseringen på plass fra dag én, dersom de skal skru på traktorer som er registrert for 50 km/h eller mer. Per i dag er Akershus Traktor eneste godkjente verksted, men vi har flere søknader liggende, sier senioringeniør Bjørn Abrahamsen i Statens vegvesen.

Forskrift om kjøretøyverksteder finner du her.

"
Powered by Labrador CMS