bg_0210_liten

BG 2/2010: Tjukt og allsidig

Bedre Gardsdrift 2/10 er på vei til postkassene. Bladet, som er på 88 sider, inneholder noe for enhver smak. Her er noen smakebiter.

Publisert

BG 2/2010.

I løpet av få dager kommer nok en fyldig utgave av Bedre Gardsdrift til ei postkasse nær deg, forutsatt at du er abonnent. Om du ikke er det, kan det fikses enkelt og greit om du klikker deg videre hit.

Det usynlige gjerdet

Framsida prydes av et lam med elektronisk halsband. Gudmund Aasgaard fra Bergen og Oscar Hovde Berntsen fra Gjemnes på Nordmøre har helt uavhengig av hverandre funnet fram til hvert sitt digitale gjerde. Fungerer oppfinnelsen som forventet, kan du i framtida glemme fysiske gjerder for dyra dine.

Traktortest: MF 5445

MF 5445 yter 95 hk og er ifølge testpanelet en allsidig lastertraktor med god sikt. Den er trygg og grei med sin lettbetjente Dyna-4-transmisjon, men motoren er litt tørst.

Klagerett i konsesjonsaker:

Jordsøkerne har vanskelig for å nå fram med sine konsesjonsklager. Vi gir deg en orientering om ulike sider ved klagespørsmålet, samt situasjoner der Staten går inn og overprøver konsesjonsvedtak.

Power Gear:

Denne gangen har vi prøvekjørt Claas sin nyeste hybridtresker, Tucano 470. Med denne treskeren vil Claas tilby høg kapasitet med hybridteknologi til brukere som kan unnvære noen av finessene som finnes på Lexion. Treskerne har arvet mange tekniske løsninger og egenskaper fra Lexion, men har enklere spesifikasjoner.

Valtra med dieselflexmotor

Bedre Gardsdrift har besøkt Valtra sin fabrikk i Moga des Cruzes i Brasil. Der fikk vi blant annet se Valtras nye dieselflexmotor. Motoren skal når den er ferdig utviklet, kunne gå på en blanding av 70 prosent etanol og 30 prosent diesel. Vi forteller deg bakgrunnen for prosjektet og de tekniske utfordringene Valtras ingeniører står overfor.

Lever av stein, snø og godt stål

I vår serie om norske redskapsprodusenter er vi kommet til Globus AS på Brummundal. Bedriften har overlevd konkurs og fem forskjellige eiere og kan i dag slå i bordet med et solid redskapsprogram innen jord- og anleggsvirksomhet.

Grovfôr dyrere enn kraftfôr

Å beregne hva grovfôret koster ved hjelp av dekningsbidragmetoden forteller ikke hele sannheten. Her inngår bare de variable kostnadene. Sjølkostberegning forteller at grovfôret koster mer enn kraftfôret pr. FEm.

Brøyting sponser gardsdrifta

Brødrene Knut Herman og Gunnar Johan Bøhn har 1600 dekar dyrket mark inklusive leiejord,og 1500 dekar skog. De har i tillegg 110 ammekyr, og hvert sitt nye hønsehus. Om vinteren bruker de traktorene for å holde vegene i Asker og Bærum frie for snø.

– Det har nok blitt slik at gardene våre blir sponset av brøytinga, og ikke motsatt, forteller Knut Herman.

Trangt om plassen

Vi har fulgt Håvard Kristiansen på jobb med brøytetraktoren. Med effektiv redskap og stø hånd går jobben greit selv på de trangeste steder. Lagringsplass for snøen er ofte den største utfordringen.

Ensileringsmiddeloversikten

Flere av leverandørene ser for seg at konteiner om få år er den dominerende emballasjen for ensileringsmiddel. Biomiddel er i sakte vekst, mens Fiskå kaster seg inn i syremiddelkonkurransen med eigne produkt. Vi gir deg det som trulig den mest komplette lista over aktuelle ensileringsmiddel.

Verdens minste hotellkjede

Ti gardsbruk fra Rollag i Numedal har gått sammen om konseptet Stabbursnatt. Bøndene tror ”hotellkjeden” kan gi flere gevinster, både for den enkelte og for bygda som helhet. Her kan gjestene inn på stabbur som er fra 1200 tallet.

"
Powered by Labrador CMS