FKRA Kristiansand_1

FKRA med nytt maskinsenter

Felleskjøpet Rogaland Agder åpner i dag sitt andre maskinsenter, på Rigetjønn i Kristiansand.

Publisert

FKRAs nye stolthet, maskinsenteret på Rigetjønn i Kristiansand åpner dørene offisielt i dag. Men allerde i går ettermiddag og kveld var det fest, taler og et snev av vekkelsesmøte i den nye maskinhallen, da ansatte, leverandører og eiere feiret den nye storstua i sørlandsbyen.

De ansatte ved FKRAs maskinsenter i Kristiansand kan glede seg over nye flotte lokaler og økt aktivitet.

Norges mest moderne

Ifølge direktør Ola Bekken i FKRA, er anlegget det mest moderne og komplette maskinsenteret i Norge. Her finner vi en nybygget utstillingshall på over 300m2, nyoppusset butikk på 700m2, egen delebutikk, oppgradert traktorverksted og eget verksted for småmaskiner, for å nevne noe. Anlegget har 3000 m2 undet tak og et utendørs areal på 9000 m2.

- Vi har fra før et flott maskinsenter på Klepp, men det er uten butikk. Her i Kristiansand har vi valgt å inkludere butikken. Med tiden ser vi for oss at også Klepp får butikk for forbrukervarer, sier Ola Bekken stolt.

Maskindirektør Peder Helge Kvammen forteller at det jobbes med et tredje maskinsenter i Nord-Rogaland. Hvor dette skal ligge og når det skal stå klart, er ikke avgjort. Kvammen tror slike sentre, der komptanse og folk er samlet under ett tak, er rett måte å møte framtidas utfordringer på.

Den nye utstillingenhallen var onsdag kveld fylt med langbord og fest. I dag er det maskiner som pryder hallen.

Strategisk viktig

Avgjørelsen om å etablere et maskinsenter i Agder ble tatt så langt tilbake som i 2004, men byggingen startet ikke før i 2009. Maskinsenteret er et viktig strategisk grep for FKRA, ifølge Bekken.

Bakgrunnen for å etablere et maskinsenter er ønske å samle en større del av aktivitetene på et sted, spesielt på verkstedsiden. Færre, men mer krevende kunder stiller større krav til kompetanse og utstyr, og for å møte disse utfordringene kreves et større fagmiljø, sier to de FKRA-sjefene.

Veg, anlegg og park er et vekstområde for FKRA. Også av den grunn er maskinsenteret i Kristiansand viktig. En stadig større del av maskinkundene er kommune, borettslag og entreprenører.

Store på forbrukervarer

Noen mener Felleskjøpet har blitt for mye hundefôr og vaskemidler. Men det er på salg av såkalte forbrukervarer både omsetning og inntjening er størst. I 2009 utgjorde butikkdriften i FKRA 59 prosent av den totale omsetningen og 78 prosent av resultatet.

På Rigetjønn er butikk og maskin i to separate lokaler. Trenger du deler, skal bestille service eller handle traktor, så er det høyre dør og maskinhallen som gjelder. Skal du ha kjedeolje, kattesand eller plenfrø, går du rett fram inn i butikken.

Deler, service, traktor og redskap er samlet i egen avdeling.

Tror på Agder

FKRA satser på Agder. I tilegg til maskinsenteret i Kristiansand, er det, eller skal det bygges nye butikker i Tvedestrand, Grimstad, Evje, Sørlandsparken og Lyngdal. I tillegg er det planer for nye investeringer i Mandal og Flekkejord.

- Agder har gode naturgitte forhold for beitedrift og gode rammebetingelser for svin. Spredeareal er heller ikke noe problem. Dessuten har vi egen kraftfôrfabrikk her, sier Ola Bekken.

Powered by Labrador CMS