Fisker, mann, colourbox

Tyske turister biter på bondens gjeddeagn

Turister fra flere land på Kontinentet har funnet sitt eldorado i fiskevannene i Østfold. Gjeddefiske med høgkvalitetsovernatting er i ferd med å bli en viktig næringsveg for flere titalls grunneiere knyttet til Utmarksavdelinga for Akershus og Østfold.

Publisert

landbruks- og matminister Brekk sammen med tyske gjeddefiskere i østfold. Foto: LMD

- Innlandsfiske har et stort potensial, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Han ble både dyktig imponert og ikke så lite fristet til å prøve fiskelykken da han tirsdag 16. Juni besøkte Sveinung Hansen på Skjeggeby gård i Sarpsborg. Skjeggeby er en av de rundt 30 gardene i Østfold som tilbyr et høgkvalitets reiselivsprodukt der fiske etter gjedde står i sentrum. Det er gjedda i Glomma som trekker.

Får napp på Kontinentet

Utmarksavdelinga for Akershus og Østfold bistår med å kvalitetssikre husvære og dem som påtar seg guideoppgaver i tilknytning til gjeddeturistene. Det er også satt felles standarder for sjølve fisket.

- Det har vist seg enkelt å nå gjeddefiskeentusiastene i Tyskland, Østerrike og noen andre land på Kontinentet. De har nemlig egne tidsskrifter det går an å annonsere i, fortalte prosjektleder Øystein Toverud.

Fang og slipp-prinsippet

Betalingsvilligheten har vist seg å være god, og det er lagt et stramt løp for å sikre at det ikke går tomt for fisk. Det er regler for hvor mange fisker hver kan ta med seg daglig.

- De fleste fisker etter fang slipp-prinsippet. Dette er sportsfiske, ikke matauk, sier Sveinung Hansen. Han har satt i stand ett av de eldre husene på garden til utleie for fiskerne. I tillegg driver han og Håvard Larsen Skjeggeby Aktivitetsgård AS som tilbyr firmaopplegg med elvepadling, andre elveaktiviteter, lagbyggingsaktiviteter og matservering i en egen lavvo like ved bredden av Glomma. Selskapet har i løpet av få år opparbeidet seg et marked som gir millionomsetning.

Powered by Labrador CMS