Traktordekk-Goodyear-palmeolje

Traktordekk med palmesus

Goodyear har bygd et traktordekk der palmeolje erstatter mineralolje. Dekkene er like gode som de tradisjonelle, hevder produsenten, som nå venter på høgere oljepris. Først da blir palmedekkene lønnsomme.

Publisert

Det nye dekket holder mål, men produksjonskostnadene er foreløpig for høge.

I 2001 lanserte Goodyear et biodekk for personbiler. Den gangen var produktet basert på maisstivelse, og den amerikanske dekkgiganten lovte at et tilsvarende traktordekk ville være på plass i løpet av kort tid.

Nytt forsøk

Produktet var allerede ute til testing og hadde fått merkenavnet BioTred.

Maisdekkene ble vist på Sima i 2003, men kom aldri i vanlig produksjon. Det forhindrer ikke at Goodyear nå forsøker seg på nytt med BioTred 2 og palmeolje.

Hardt arbeid

- Bak dette produktet ligger det mange tusen timer med hardt arbeid i våre laboratorier, sier kjemiingeniør Patrck Kunysz. Han har stått sentralt i arbeidet med å utvikle dekk med palmeolje som råmateriale.

Ikke dårligere

En fullverdig prototyp er allerede klar. Dekket bygger på Optitrac 650/65R38, og både teoretiske og praktiske tester viser at biodekket på alle områder kan konkurrere med Optitrac-dekk, som er basert på mineralolje, hevder produsenten.

På vent

Årsaken til at produsenten drøyer med lanseringen, er at oljeprisene i øyeblikket er så lave at palmeolje ikke kan konkurrere prismessig. Dersom oljeprisen blir liggende på dagens lave nivå, vil det i så fall bare være nye strengere miljøforskrifter som kan fremskynde en lansering.

Powered by Labrador CMS