Ingar Kvia MF5475_1

Nok en MF til Haydom

Ildsjelen Ingar Kvia gir seg ikke. Snart sender han den sjuende traktoren til Haydom Lutheran Hospital i Tanzania, en MF5475 Dyna4. 1. oktober arrangerers det auksjon til inntekt for prosjektet.

Publisert

Ingar Kvia sender nå traktor og lastebil til Tanzania for den nette sum av 2,5 millioner kroner.

Siden starten i 1998 har Ingar Kvia samlet inn 7,5 millioner kroner til maskiner, redskap og lastebiler til Haydom Lutheran Hospital i Tanzania. I tillegg har han fått 990 000 kroner i støtte fra Norad, da han i 1999 kjøpte en sekshjulsdrevet Scania til sjukehuset.

Norsk traktor

Årets julepresang til sjukehuset er en splitter ny MF5475 Dyna4. Traktoren er levert av Eiksenteret og har norske spesifikasjoner.

- Flere av de andre traktorene er produsert i Brasil, men jeg er ikke fornøyd med kvaliteten og spesifikasjonene. Blant annet er det umulig å få vanlig trekkrok på traktorer som er produsert i Brasil. MF hevder landbruksdraget skal holde ved kjøring med dumperhenger, men det er ingen god løsning, forteller Ingar Kvia.

Den nye traktoren er den sjette nye traktoren han leverer til haydom. I tillegg har han levert en brukt traktor. Alle er MF.

Enkel sekser

Den nye MFen har seks sylindre og en nominell effekt på 135 hk. Makseffekten er 155 hk. Ifølge Ingar skal den først og fremst brukes til å trekke dumperhenger og gravemaskin.

Ingar Kvia sørger sjøl for opplæringen av sjåførene i Tanzania.

Dyna4-transmisjonen har totalt 16 gir hver vei, fordelt på fire hovedgir og fire hurtiggir. Alle girskift er kløtsjfrie. Trepunktet er elektronisk, mens tipputtakene er mekanisk betjent.

- Traktoren har common rail motor. For å unngå problemer med den tildels urene dieselen i Tanzania, skal det monteres et ekstra filter. Traktoren har 40 km/h transmisjon, men Eiksenteret anbefaler å redusere toppfarten til 30 km/h på grunn av de dårlige veiene. De er redd den vil riste i stykker hvis den går i 40 km/h. I praksis betyr det at elektronikken blokkerer de øverste gira. Jeg har prøvd den med redusert topphastighet, men syntes transmisjonen oppførte seg rart med denne sperra. Vi får se hva det blir til, smiler Ingar.

Ønsker mekanikere til Norge

Ingar Kvia mener utviklingsland skal ha like godt utstyr som oss i Norge. Han mener mye av problemet med dårlig vedlikehold først og fremst skyldes mangel på opplæring, men også mangel på penger.

- Alle traktor-, og maskinførerene på Haydom er svært dyktige, og de har fått skikkelig opplæring. De vet derfor hvordan de tar vare på utstyret. Drømmen min nå, er å gi en eller to av folkene i Haydom mekanikeropplæring på Eiksenteret på Varhaug eller Klepp. Da kan de etterhvert kople seg opp med PC fra Tanzania til Eiksenteret her i Norge.

Ny Scania G 420 6x6 på vei

Et av Ingars første prosjekt var innsamling til en sekshjulsdrevet Scania. Denne er blitt 11 år gammel, og får nå selskap en en ny Scania G420 6x6.

- Jeg ville egentlig hatt en G 560, men Scania sa nei. De mente motoren ikke var robust nok for de tøffe forholdene i Tanzania. Dermed ble det 420.

Innsamlingsauksjon 1. oktober

Ingar er avhengige av at folk og bedrifter gir penger til prosjektet. Eiksenteret Klepp er en av støttespillerne, og 1. oktober arrangeres det auksjon på Eiksenteret på Klepp. I fjor kom det inn 400 000 kroner til prosjektet. Da ble det blant annet auksjonert bort en traktor.

Du kan lese mer om Ingar Kvia på www.ingarkvia.no

"

Ingar og kona Åse foran den nye Scaniaen som akkurat nå er på båten til Tanzania.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS