gjødselbil tebbe.jpg
gjødselbil tebbe.jpg

Gjødselbil på disp

Heller ikke i Tyskland er det beint fram med stort landbruksutstyr på veg. Ei heller  om du laster opp gjødsla på lastebil.

Publisert

Ikke landbruksmaskin, ikke traktor...

Denne spesialbygde Mercedesen med allhjulsdrift og en 28 kubikkmeters fastgjødselspreder fra Tebbe på ryggen setter søkelyset på tyske trafikkregler. Der er biler som denne registrert som arbeidsmaskin med utskiftbart utstyr, noe som betyr at fastgjødselsprederen kan skiftes ut med tippkasse for transport av avling eller gjødseltank.

Bilen kjører på en dispensasjon som sier at den ikke kan være mer enn 100 km heimefra fordi den er 2,8 m brei (800/45 R 26,5 bakhjul), og den kan ikke overstige gitte verdier på lengde, bredde eller høyde. Den kan kun benyttes til landbruket. Det betyr at om den skal kjøre ut slam, må bonden være den som bestiller jobben.

På grunn av lanbrukshjula må farten være begrenset til 60 km/h, men du må ha førerkort klasse C for å kjøre den. Imidlertid er den fritatt fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene og den går på grønne skilt som betyr at den er fritatt for bilavgifter.

– Det er ikke lett med trafikkreglene. De er uklare og ugreie, sukker Tebbes mann på Agritechnica.

Powered by Labrador CMS