Claas Avero-tresker

Forsiktig oppsving i treskermarkedet

Mens traktorsalget stuper, ser vi et ørlite oppsving på treskermarkedet. I antall er Claas hårfint foran Eik-maskinene, men klart størst på antall fot. New Holland går fram og John Deere tilbake.

Publisert

Treskeråret 08/09 endte på 99 stk. Forrige treskerår var på 89 maskiner. Så lavt salg som det er ikke registrert på denne sida av 70-tallet. Siste treskerår er derfor et positivt signal, sjøl om framgangen er heller moderat.

Claas vinner igjen

Den lysegrønne tyskeren er stadig Norges mest populære tresker, men i antall treskere er avstanden liten ned til trekløveret som Eikmaskin selger. Imidlertid er Claas klart størst på større treskere. 40 prosent av all ny skjærebordsbredde er fra Claas, åtte prosentpoeng foran nummer to.

Eiks treskere stadig i tetsjiktet

Vi har valgt å føre opp MF, Sampo og Fendt under samme post. Både når det gjelder Sampo og Fendt er de identiske med modeller som også kan selges som MF, og alle tre selges av samme forhandler.

I fjor var Eik på delt førsteplass med Lantmännen Maskin. For fire og fem år siden var Eik størst. Siste år er Eik slått med en tresker. Siste fem år er avstanden to treskere.

New Holland kommer tilbake

A-K maskiner begynner atter å bite fra seg på treskermarkedet. Forrige treskerår var en nedtur, men sist år går det bra oppover igjen. I antall fot har New Holland nærmest doblet seg. Mens de to på toppen av lista ligger i overkant av 31 prosent markedsandel siste fem år, er New Holland en trygg treer på 20 prosent.

Svak Deere

Med kun sju treskere er John Deere langt under normalen. Dette er det tredje svake året på rad for Felleskjøpet, og markedsandelen siste fem år berges av de to første årene i perioden.

Deutz-Fahr for spesielt interesserte

HCP har ikke satset spesielt på treskere i det siste. Vil kunden veldig gjerne handle, får han det til en konkurransedyktig pris, men noe aktivt salg er det ikke snakk om. Det kan forandre seg når Deutz-Fahr igjen har egne treskere på markedet fra sin nystartede fabrikk i Kroatia.

Størrelsene

Eik er alene om å levere treskere i klassen Small.

Vil du ha en medium-tresker, har du tre valg. De aller fleste går for noe rødt og finskbygd, i konkurranse med Claas og New Holland.

Klassen Large er en historie om dobling av tall. MF/Fendt har levert dobbelt så mange som John Deere. New Holland har levert dobbelt så mange som MF/Fendt. Claas har levert nesten dobbelt så mange som New Holland.

Medium og large er i praksis like store, og det er her vi finner det aller meste av treskersalget.

Det er levert ti maskiner av det største slaget, og her er John Deere knepent markedsleder med fire. New Holland og Claas har tre hver.

Stadig flere fot

For å si noe om størrelsesutviklingen, har Bedre Gardsdrift begynt å samle data på hvor mange fot skjærebord som leveres med de nye treskerne hvert år.

Her er avstanden mellom Claas og Eik markant, mens New Holland kommer sterkt. I fjor var John Deere større enn New Holland, men i år er Deere betydelig mindre.

Statistikken viser en svak økning på gjennomsnittlig skjærebordsbredde for alle de tre store. På de to andre er tallene så små at vi ikke kan trekke store slutninger ut av materialet.

Powered by Labrador CMS