opplæring trinnløs.jpg

Opplæring og repetisjon er avgjørende

God opplæring er nesten viktigere for hva du får ut av traktoren enn om du velger det ene eller det andre merket.

Publisert

Åtte traktorer, åtte ulike betjeninger, hundrevis av muligheter til mer effektiv bruk.Her trengst det opplæring!

Dette er en av konklusjonene fra Bedre Gardsdrifts test av trinnløse traktorer, publisert i BG 8, 9 og 10 2009.

Sjøl om flere av traktorene er så enkle å kjøre at det bare er å sette seg inn og rulle av gårde, får du ikke utnyttet dem uten skikkelig opplæring. Derfor hadde vi en produktspesialist med i hver traktor hele den første dagen. Testsjåførene var takknemlige for det, men ville ikke hatt noe imot å få mer tid med produktspesialistene.

Trenger opplæring på alt

En grundig gjennomgang når du får traktoren, og i tillegg en repetisjon når du har fått erfaring. Det er hva våre testførere ønsker seg.

Det er nemlig ikke nok på en såpass avansert traktor å få opplæring ute på jordet, og forklaring på hvordan du skal kjøre langs veg. Du bør ha en ganske så grundig gjennomgang av flere ulike arbeidsprosesser, før lærdommen nærmer seg tilstrekkelig.

Repetisjon

Ikke bare er det avgjørende å få solid opplæring i det du får en ny traktor til gards. Erfaringene fra våre testsjåfører er at du også bør få en form for repetisjonskurs etter at du har brukt traktoren ei tid. En av testsjåførene slo fast at det var først nå, etter en gjennomgang med produktspesialisten i forbindelse med testen, at han virkelig forsto alle funksjonene på sin egen årsgamle traktor.

Vil lønne seg

Dette er et område der lastebilbransjen ligger langt foran landbruket. Erfaringer fra lastebilkurs viser at en sjåfør kan spare 1–1,5 liter diesel pr. mil på å lære å utnytte bilen skikkelig. Innsparingspotensialet på traktorer er trolig vel så stort.

– Her tror jeg alle forhandlerne er for dårlige. Jeg opplever at alle kan for lite om traktorene sine, og at mange anser salg og opplæring som sluttført i det traktoren er levert, sier en av våre testsjåfører.

Traktorkjøp inklusive brukerkurs?

På flere avanserte redskaper er det i dag vanlig at kjøpet også omfatter brukerkurs. Tida er inne for det samme på traktor, særlig når vi snakker om de litt mer avanserte modellene. Husk bare å få med repetisjonskurset!

En traktor er ikke lenger bare en traktor.

Powered by Labrador CMS