Forside BG0309
Forside BG0309

Mye godt lesestoff til påske

BGs påskenummer er på veg. Denne gangen kopierer vi handelsnæringas "Ta to - betal for én" på framsida. Det henspiller på MFs framtidstraktor som har en førerløs tvilling på slep og SACs robotarm som betjener to mjølkebokser. 2:1 kunne også godt gjelde bladet, som aldri har vært så stort - hele 96 sider!

Publisert

Framsi

Bildetekst her...

Skulle påsken sette inn med styggvær, burde alle finne ett og anna å lese. Her er det stoff for enhver smak!

Herre- og slavetraktor

MF-designer Bruno Sap trengte å hvile hodet etter at flaggskipet 8690 var ferdig. Massey Ferguson BS heter hans "fantasifoster", som ikke behøver å være så langt unna. Prinsippet er en herretraktor med fører og en førerløs slave etter. Førstnevnte er til forveksling lik aluminiumstraktoren, Alutrac, som Jan Kåre Bøe på UMB sto bak på 90-tallet.

Mjølker to med én

Så er vi kommet til vegs ende med vår brukertest av mjølkeroboter. Sist ut er RDS Futureline fra SAC. Den skiller seg ut ved at den kan mjølke to kyr med én robotarm. Det passet godt for dem som ikke har råd eller bruk for to roboter, men som har et dyretall som overstiger kapasiteten til én robot.

Gris for Gevelt

Gardsanalysen har avlagt familien Gevelt i Mjøndalen et besøk. Her er det grisen som regjerer. Men for ikke å satse alt på ett kort, har familien også korn, jordbær, snøbrøyting og et grustak som "binæringer". Jordbæra er nok på vikende front til fordel for grisen, som krever sin mann for at antall avvente grisunger fortsatt skal ligge rundt 28 per årspurke.

Deler som tvillinger

Når vi først er inne på vårt 2:1-konsept, kunne vi også innlemmet Kni maskinstation i Danmark. Her deler tresker og traktor 38 tommers tvillinghjul. Dekkene er Michelin Axiobib.

Styrt vekstavslutning

Tvangsmodning av potet gjør skallet mer robust og problemet med flassing mindre, hevder forskningsleder Eldrid Lein Molteberg på Bioforsk Øst Apelsvoll. I det fireårige forsøket hun refererer til, inngikk sortene Asterix, Folva, Beate, Peik og Saturna.

Prispress på plast

Vi tar opp stafettpinnen fra forrige nummer og går plastprisene tettere etter i sømmene. Det viser et noe uoversiktlig marked hvor det er vanskelig å få leverandørene til å komme med eksakte priser. Prisene varierer i takt med hvor du bor i landet, hvor mye du bestiller og fra hvem.

Åtte år uten plog

Danske Søren Ilsøe har parkert plogen for godt til fordel for HE-VA Discroller og Lemken stubbharv. På seinvinteren fortalte han om sine erfaringer med redusert jordarbeiding for en lydhør forsamling på Ås.

Sima for franskmenn?

Landbruksutstillinga Sima i Paris hadde i år et noe lavere besøkstall enn tidligere og østeuropeerne glimret med sitt fravær. Messa lever nok også litt i skyggen av Agritechnica og passer i grunnen best for franskmenn?! Men noen godbiter fant vi.

Test av kompaktlastere

I en test av fem kompaktlastere stakk Avant av med seieren, mye takket være en gunstig pris. Hadde det ikke vært for det, ville Schäffer vært vinneren. De tre andre deltakerne som inngikk i testen var CSF Multione, Gehl og Agromatic. Fem sider fyldig omtale.

Billigbygg

Vår leiting etter billige driftsbygninger brakte oss denne gangen over kjølen til Sverige. Hos Theo den Braver fant vi et sauefjøs til 500 kroner kvadratmeteren. Noe ev hemmeligheten er sjøllagde trestolper han har satt sammen av en haug 2x8.

Fra signering til levering

I vår serie hvor vi følger traktorkjøpet til Lars Even Nordby fra start til mål, har vi nå kommet til den omstendelige ordreprosessen. Felleskjøpet får gode skussmål fra Sabine Krüger på ordrekontoret til John Deere i Mannheim.

God flyt i fjøset?

Hvordan er logistikken i fjøset ditt? Har du en plan for alt du gjør? Eller går det meste på måfå? Susanne Pejstrup fra Gefion Kvægrådgivning i Slagelse, Danmark, gir deg noen tips med på vegen slik at fjøset ditt kan fungere optimalt med tida.

Full fres

Globus i Brumunddal er på banen med en ny snøfres i eliteklassen, GSF-2 Proff. Direkte drift, all vekt på sliteståla og symmetriske sidevanger. Arbeidsbredde: 2,95 meter.

Porsche med runde, fine former

Veteranen er en Porsche Diesel Super Export 329 fra 1962. En forholdsvis sjelden fugl i den norske traktorfaunaen. Eier er Kjell Tollefsen i Stjørdal, som har flere på lager.

Vi stopper her. Vi kan ikke fortelle alt. Noe skal du oppdage sjøl også..

Lyst til å abonnere på Bedre Gardsdrift? Trykk her

"
Powered by Labrador CMS