Valtra N med hogstaggregat

Økt hogst og gode tømmerpriser i 2007

Offisielle tall fra Statens landbruksforvaltning viser at 2007 var et godt år for skogeierne. - Det er ny optimisme i næringa, sier matminister Terje Riis Johansen i en pressemelding.

Publisert

I 2007 økte hogsten i norske skoger med 13 prosent i forhold til 2006. Pris til skogeier økte med 17 prosent og samlet førstehåndsverdi av tømmer levert fra skogeier økte med 30 prosent til 3,1 milliarder kroner. Dette viser offisiell statistikk fra Statens landbruksforvaltning.

Ny optimisme

- Rammebetingelsene for skogbruk ble forbedret i 2007, både i form av økte tilskuddsrammer fra det offentlige, og i form av en kraftig forbedret skogfondsordning. Dette, sammen med økte tømmerpriser, fokus på trevirke som råstoff til bioenergi og skogens rolle i klimaregnskapet, har skapt ny optimisme i næringen, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- Skogen gir muligheter for økt sysselsetting og gode inntekter på bygdene. Samtidig gir den et vesentlig bidrag til løsning av klimaproblemene, sier han.

Øke skogplantingen med minst 50 prosent:

Skog i vekst binder CO2. Norske skoger binder i dag 50 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene.

- Dette er mer enn det dobbelte av de samlede utslippene fra biltrafikken i Norge, påpeker Riis-Johansen.Skogens klima-effekt kan økes ytterligere ved å bruke skogen mer aktivt. - Jeg vil at skogeierne øker plantingen med minst 50 prosent. Dette har vi lagt til rette for gjennom økning av statsstøtten og gunstige skatteordninger. Hogsten kan innen miljømessig forsvarlige rammer økes til 15 millioner m3, og produksjonen av bioenergi kan tredobles fra 15 TWh til 45 TWh, sier han, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Rekordhøy avvirkning i 2007

Det har vært rekordhøy avvirkning i 2007. Ikke siden 1995 har avvirkningen vært like stor. Alle måneder i 2007 har hatt høyere aktivitet enn tilsvarende måneder i 2006, men det er i høstmånedene aktivitetsøkningen har vært størst. Tallene gjelder salg av rundtømmer til industriell produksjon. Tømmer solgt fra skogeier som ved og flis kommer i tillegg til disse tallene.Hogsten i norske skoger økte fra 7,38 millioner m3 i 2006 til 8,35 millioner m3 i 2007. Det var også stor avvirkning i 2005, men denne var imidlertid mye påvirket av skattemessige omlegginger.

Størst økning i Vestfold og Hedmark

Økningen på gjennomsnittlig 13 prosent er ujevnt fordelt over landet. Det meste av avvirkningsøkningen på 1 millioner m3 fra 2006 til 2007 har skjedd i fylkene Hedmark, Oppland, Buskerud og Vestfold. Vestfold har økt med 40 prosent og Hedmark har økt med 25 prosent. I de øvrige fylkene har det skjedd liten endring fra 2006. I Nord-Trøndelag har kvantumet gått noe ned.

Økte priser

Gjennomsnittsprisen på alt levert tømmer har økt fra 318 kr/m3 i 2006 til 372 kr/m3 i 2007, en økning på 17 prosent. Det er prisen på tømmer til bygningsmaterialer som gjør størst utslag. Den har økt med 84 kr/m3 i gjennomsnitt. Prisen på tømmer til papirindustrien har økt med 12 kr/m3. Både avvirkningskvantum og tømmerpris har økt, det gir en kraftig økning i salgsverdien av tømmer levert fra skogeier. Førstehåndsverdien av tømmeret har økt fra 2,35 milliarder kr til 3,1 milliarder kr, det er en verdiøkning på over 30 prosent.

Skogfondsregnskapet

Tallene er hentet fra skogfondsregnskapet hos Statens landbruksforvaltning. Alle skogeiere må avsette en del av tømmerinntekten til et skogfond, som kan tas ut delvis skattefritt og brukes til investeringer på egen eiendom, for eksempel til planting av ny skog etter hogst. I forbindelse med denne avsettingen blir alt tømmersalg registrert i en sentral virkesdatabase, med volum og bruttoverdi fordelt på de ulike tømmersortimenter. Dette gir grunnlag for å lage statistikk og utviklingstrender.

Powered by Labrador CMS