BG framside 0108

Må Atle ta hyre på supplybåt?

Atle og kona driver mjølkebruk i Romsdal. Vil høg gjeld, låg inntekt og et nedslitt fjøs tvinge ham til jobb i Nordsjøen? Vi stiller spørsmålet i første utgave av Bedre Gardsdrift 2008, som snart er hos deg. Vi forsøker også å gi Atle noen økonomiske råd med på vegen.

Publisert

- Jeg vil fortsatt være bonde, sier Atle Mykløy, men slåss med låge produktpriser og et fjøs som sårt trenger til modernisering. Den yngre garde er heller ikke særlig lysten til å fortsette foreldrenes verk.

Topp 50-lista for traktorer

For første gang er vi i stand til å bringe lista over landets 50 mest populære traktormodeller. I tillegg får du de 25 mest populære seriene og sjølsagt den komplette lista over traktormerkene. Traktorsalget i 2007 er også brutt ned på importør, produsent og fylke, samt de beste i klassen når det gjelder effekt. Med andre ord: en komplett guide til traktoråret 2007!

Lett, men tynget av feil

Denne gangen avslutter vi gjennomgangen av kombipressene i vår brukertest. Sist ut er Taarup Bio. Den får mange godord for å være lett og hendig, men mange feil og mangler trekker ned helhetsinntrykket. Vi har en teori om at flere flyttinger av produksjonssted har vært uheldig for utviklinga av pressa.

Islandsk åpning på Raufoss

Bevegelig etefront er vanlig på Island. Nå forsøker innredninga også å få fotfeste i Norge. Tonje Østgård og Bjørn Even Stenberg på Raufoss er "forsøkskaniner". Bevegelig etefront letter fôringa og du trenger heller ikke å fôre hver dag. Likevel har dyra mat tilgjengelig hele tida. Brukerparet er godt fornøyd så langt.

Look to Sweden!

Småsmart kan denne gangen by på flere svinaktig gode løsninger fra nabolandet i øst. Vi kan også presentere en ny svensk oppfinnelse som tvinger vannet ut av graset og gjør tørkinga lettere.

Aldri mett på messer

Utstillingsstoffet er på plass, både fra Agromek i Danmark og de siste rester fra Agritechnica i Tyskland. Vi er temmelig sikker på at også hver eneste utgave i 2008 vil inneholde en reportasje fra minst én landbruksutstilling, slik tilfellet var for hele 2007-årgangen.

Ny kornserie

Som for to år siden har vi også i år valgt å fotfølge tre kornbønder. De befinner seg i Trøndelag, Akershus og Østfold. Alle tre dyrker høsthvete. Hvem får kornet først i hus og hvem tar den største avlinga? Følg med!

Inntektsåret 2007

Tradisjonen tro har vi råd og tips i forbindelse med regnskapsåret 2007. Jordbruksfradraget øker, men formuesverdien går opp. Moms på hytteutleie fra 2008 er én av overraskelsene for neste år.

Ny spalte

Vi har videre oppretta ei ny spalte som vi har kalt PåNettSiaSist. Dette er en service overfor dem som ikke har anledning til å besøke vår hjemmeside så ofte. Her kan de se de mest "hotte" sakene vi har hatt på nettet siden siste papirutgave.

Delt opp lederen

Ellers vil den våkne leser legge merke til at vi har gjort små layoutmessige forandringer i bladet. Vi har også åpnet for å bringe flere ledere. De blir til gjengjeld kortere. Dermed kan vi "mene" mer om mangt de gangene vi har mye på hjertet.

For deg som ønsker oversikt

Bakerst i bladet finner du den årlige oversikten over artiklene som sto på trykk i Bedre Gardsdrift i 2007. Greit å ha når du skal finne tilbake til en spesiell sak.

God lesning!

Powered by Labrador CMS