foton flere
foton flere

En liten kineser

Vil du ha en rimelig kineser i arbeid? Flere firmaer har startet import av Foton traktorer. Et priseksempel: Ca 100 000 for en 40-hester uten hytte.

Publisert

Under årets Agrisjå i Stjørdal vil en av importørene ha offisiell Norges-premiere. Da skal de ha fått til landet et temmelig komplett sortiment, som går fra 25 til drøye 80 hk. Etter hvert kommer også større modeller.Perkins på lisensFoton har lisensproduserte Perkinsmotorer. Traktorkroppen på de større modellene er bygget over samme lest som Fiat 70-90 og tilsvarende typer. Her er det altså ikke snakk om lisensproduksjon, bare noe som likner. De mindre har en girkasse med åtte gir fram og fire bak, mens størstemann har en vendegirkasse med 16 gir i hver retning.Hytta er ny og egenutviklet. Den har flatt golv og hengende pedaler. Enkelte modeller har ei hytte som til forveksling kan se ut som hytta på en Ford 40-serie, om du står på passe avstand.Lite elektronikk og fiksfakseriTraktorene er enkle både her og der. Elektronikk finnes nesten ikke. Trepunkten har mekanisk betjening. Også innkopling av firehjulsdrift og sperre skjer mekanisk.På traktorene står det en enkel tilhengerkopling med bolt. I alle fall en av importørene jobber med å få på plass en norsk trekkrok.40-hester konkurrerer mot MF 135

En av de første modellene som satses på, er en 40-hester uten hytte, men med veltebøyle med mulighet for tak. Denne er i størrelse som en MF 135. Veiledende pris blir trolig i området opp mot 110–125 000, mens introduksjonsprisen er satt til 90 000 av den ene importøren.Flere importørerTil nå kjenner Bedre Gardsdrift to firmaer som importerer Foton, i tillegg til at en privatperson har lagt ut flere av de små modellene til salgs på finn.no.– Vi vil selge gjennom maskinforhandlere over hele landet, sier Geir Oddan som står bak firmaet Traktor- og maskinimport. Selskapet har tilhold i Orkanger, ikke langt fra Orkels fabrikk.– Service og vedlikehold kan utføres hos forhandlerne vi etter hvert får, men traktorene våre er samtidig såpass enkelt oppbygd, at nær sagt et hvilket som helst verksted kan håndtere dem, forteller Oddan.TK Maskin ved Bergen er også i gang med å selge, samtidig som de jobber med å få etablert sitt forhandlernett.– Vi startet med Foton i januar, og jobber med å få på plass de første typegodkjenningene. Vi er stadig på jakt etter flere forhandlere, sier Holger Tidemann Larsen i TK Maskin.Selskapet satser i første omgang på tre modeller, med henholdsvis 40, 60 og 82 hk.Flere navnPå enkelte av Fotons modeller står navnet Europard på sida av panseret, og traktoren presenteres tidvis under det navnet. På andre står navnet Tractor King, Lovol og litt av hvert annet, mens Foton-navnet ikke er å se.Imidlertid er Foton det korrekte merkenavnet, slik Bedre Gardsdrift har forstått det.

Powered by Labrador CMS