solblære på vegg
solblære på vegg

Slik blir du kvitt blærene

Det er fullt mulig å bli kvitt malingsblærene på huset ditt. Du skal bare vite hva slags blærer du har foran deg; Linoljeblærer?Solblærer?Fuktighetsblærer?Småblærer på grunn av salt underlag?  

Publisert

Ikke alle steder i landet har værgudene gjort det mulig å male huset i sommer. Men har du hengt i stigen i timevis, er det ergerlig å se at hele arbeidet ditt går opp i blærer. Det er ulike årsaker til at malingen blærer. Før du setter inn mottiltakene, er det viktig å definere blæretypen.

Linoljeblærer

Slik ser de ut: Sirkelformede blærer med diameter på 25-30 millimeter. Oppstår når ytterkledningen er påført en linoljegrunning. Blærene, som ofte kommer like etter malingsarbeidet, går ofte helt inn til grunningen og treet. Blæren er litt klebrig på baksiden, virker blank og smeltet. Blærene kan også dukke opp i de ytre lagene av malinger som er brukt. Da er grunnen som regel at det er malt med en mager, lite oljeholdig maling over en fetere maling. Slike blæreskader dukker opp i både linolje- og alkydmalinger, men oftere når det er brukt mørkere pigmenter.

Dette gjør du: Fjern all linolje og tran fra veggen for å være sikker på at seinere malingsstrøk holder. Det krever skraping, spyling og skrubbing. Alkalisk vask med krystallsoda og påfølgende syrevask anbefales. Dersom overflata ikke blir nøytralisert, vil alkaliene lett lage skjolder i seinere behandlinger. I noen tilfeller er det nødvendig å skifte bordkledning.

Lærdom: Fortsett å male med linoljemaling med sinkhvitt i lyse farger!

Solblærer

Slik ser de ut: Små og mjuke blærer. Kan også se ut som lange pølser. Bare det siste strøket blærer. Løsner du blæren, er malinga våt under. Solblæring oppstår lett når det danner seg "hud" på malinga, slik det gjør på tørre og varme dager. Når treverket blir varmt, utvider lufta seg mellom malingsoverflaten og treet. Det oppstår bobler og blærer. Solblærer dukker helst opp på vegger som vender mot øst og sørøst enn på de solvarme vestveggene. Det har sammenheng med at morgensola om sommeren varmer opp malinga som bare har rukket å bli skinntørr i løpet av ei doggvåt natt.

Dette gjør du: Siden malinga ikke er tørr tvers gjennom, går an å dytte slike blærer på plass med fingrene når malinga er skinntørr. I motsatt fall blir de gjerne stående, og veggen må skrapes.

Lærdom: Unngå å male veggen før sola har varmet den opp. Stryk malinga godt ut.

Fuktighetsblærer

Slik ser de ut: Ofte veldig store blærer, opptil 10-15 cm og i varierende fasong. Blærene kan være fuktige og vannfylte når de løsnes. Går gjerne helt inn på treverket. Blærene kan ha avtrykk av fiber og mønster i treet.

Dette gjør du: Slike blærer er et tegn på at noe er galt med luftinga av treverket. Da må du ta tak i dette problemet. Kan også skyldes at malingsfilmen er for tjukk og danner ei tett hinne. Fukt fra treverket slipper ikke ut og vanndampen danner blærer. I slike tilfeller må malingslaget reduseres.

Lærdom: Sørg for god lufting og ikke smør for tjukt på med maling. Husk likevel at et hus i værharde strøk helst bør være malt med tett maling. Slik maling hindrer at materialet fuktes ned utenfra.

Småblærer på grunn av salt underlag

Slik ser de ut: Hus langs kysten som ikke er vasket med ferskvann før maling, har så mye salt i ytterkledningen at det danner fuktvandring. Det fører igjen til småblærer.

Dette gjør du: Veggen vaskes med ferskvann og alkalisk vaskemiddel før maling.

(Kilde og bilder: Informasjonskontoret for Farge og Interiør)

Powered by Labrador CMS