MF 9895_02
MF 9895_02

MF 9895 innfrir forventningene

Massey Ferguson har i høst testet den nye rotortreskeren 9895 i Danmark. Ifølge MF oppfyller den forventningene.  

Publisert

Forrige uke fortalte vi om de nye firkantpressene fra MF, og at det var mer å se i den danske åkeren.

Nå presenterer vi rotortreskeren MF 9895. Den var det største trekkplasteret på MFs pressevisning, bokstavelig talt.

MF 9895 er en av brikkene i Agcos spill om å bli verdensledende innen høstemaskiner. Den er utviklet for store gardsbruk og entreprenører. De siste månedene er den blitt testet i Europa.

Skjærebord med beltemating

I front sitter det et 9,12 meter bredt skjærebord med beltemating, kalt Powerflow. Fra kniven til loelevatoren er det 1,14 meter. Det betyr at stråene faller flatt ned på Powerflow-beltet som transporterer stående inn mot treskeverket. Dette gir en jevn innmating med lite spill på skjærebordet.

Inntaket er via en 1,4 m bred forslager, som via skrueformede transportører fordeler massen til slageren. Det sikrer en jevn innmating med minimale skader på kornet.

Slageren er 1,52 m lang. Den har ni seksjoner, med totalt broareal på 1,75 m2 og en omslutningsvinkel på 161 grader. Slitedelene er laget av hardmetall.

Rotoren kjører med en hastighet mellom 200 - 1040 o/min. Den er delt inn i fire seksjoner: Innmating, uttresking, rensing og halmtransport.

Kornet separeres over en avstand på 1,02 m. Denne har åtte seksjoner med en omslutningsvinkel på 204 grader, og et totalt areal på 1,52 m². Samla renseareal er 5,35 m². Kombinert med ei vifte som arbeider med en hastighet mellom 500 til 1150 o/min skal det gi ren vare i korntanken, hevder MF.

Stor rotor

Ifølge MF er treskerrotoren, som har en diameter på 0,8 meter og lengde på 3,55 meter, den største på markedet. Den har hydraulisk drift. Det gir en enkelt og driftssikker konstruksjon. Den har også trinnløs hastighetsregulering, enkelt skifte av kjøreretning og automatisk hastighetskontroll.

Den lange aksiale rotoren gjør at det ikke er behov for halmtrommel og ristere, som på en konvensjonell tresker. Dette reduserer effektbehovet og drivstofforbruket. Fra rotoren går halmen til halmkutteren.

Korntanken rommer 12.300 liter. Tømmekapasiteten er 150 liter/sek. Det vil si at tanken tømmes på litt over et minutt. Tømmeskruen har en lengde på 7,4 meter og en tømmehøyde på 4,3 meter.

En Cat bakpå

Bak korntanken sitter det en motor fra Caterpillar, C13 ACERT. Den har et sylindervolum på 12.5 liter og en effekt på 459 hk. Det skal ifølge MF være nok krefter for alle innhøstningsforhold.

En firetrinns hydrostatisk transmisjon gir god kontroll over fremdriftshastigheten.

Enkel konstruksjon

Treskeren har en enkel konstruksjon. MF's markedssjef for høstemaskiner i Europa, Adam Sherriff, fremhever at det bare er 13 reimer og 3 kjeder som driver hele maskinen. Målet har vært å bygge en enkel og effektiv maskin med stor driftssikkerhet, lave vedlikeholdskostnader og lite stopptid.

Fokus på komfort og ergonomi

Det hjelper lite med en effektiv tresker hvis førermiljøet er dårlig. MF har derfor lagt vekt på høg komfort og god ergonomi. I hytta er det to betjeningsterminaler, en i taket og en på A-stolpen.

I tillegg er det en GTA konsoll II touch skjerm i farger. Denne registrerer avlingsmålinger og inneholder spillindikator. Og selvfølgelig har hytta klimaanlegg og luftfjæra sete.

Auto-Guide, GPS system for selvstyring av maskinen vil bli testet neste sesong.

Se bilder av 9895 i vårt bildegalleri

Se flere bilder av MF 9895 i vårt bildegalleri.

Det kommer mer

I slutten av september og i neste utgave av Bedre Gardsdrift, avslører vi det siste vi se og prøve i Danmark.

Powered by Labrador CMS