GreenTrac 1

Fem norskproduserte traktorer til Senegal

I dag er fem GreenTrac u-landstraktorer kjøreklare. I ukene framover skal de testes i vanskelig terreng og få den siste finpussen før de sendes til Senegal.

Publisert

Traktorene er en del av et prosjekt Verdensbanken har i Senegal og inngår i et program for fattigdomsbekjempelse i verden. Traktoren er et universalkjøretøy som skal brukes som trekkmaskin og til transport i landbruket. Videre skal den brukes til maling av korn og til pumping av vann. Den har også en generator på 4, 2 kW for produksjon av 220 volt spenning.

Skal produseres lokalt

Det er snart ti år siden ideen til u-landstraktoren ble unnfanget ved Institutt for tekniske fag ved NLH, nå UMB. Rammene til traktorene er produsert hos O.L.Engen på Hedmarken og ferdigmonteringen skjer på Ås. På sikt er det meningen at denne meget enkle traktoren skal produseres i u-land for å skape arbeidsplasser.

Går på planteolje

Motorene på de fem traktorene er konvertert til drift med miljøvennlig CO2-nøytral planteolje som blir produsert lokalt. Produksjonen av planteolje vil også medføre nye arbeidsplasser og spare import av stadig dyrere mineraloljebasert drivstoff.Traktorene står nå på Institutt for matematiske realfag og teknologi ved UMB og kan prøvekjøres for dem som ønsker det.

Også med halvbelter

– Vi har bygd seks like traktorer, men vil beholde én til videreutvikling av et basiskjøretøy for en rekke andre og spesielle arbeidsoppgaver, blant annet til skogplanting i Norge. Til det vil vi prøvekjøre halvbelter på begge akslingene, forteller én av hovedmennene bak GreenTrac, professor Herman Qvam.

Les mer om GT-traktoren på: http://greentrac.org

"
Powered by Labrador CMS