John Deere 5820 med sopemaskin.
John Deere 5820 med sopemaskinen Bema 30 Dual.

Bonde feier for Kiwi

Mange bønder tar på seg oppdrag utenfor garden. Roar Nærland i Nærbø Bygdeservice har funnet sin nisje: feiing av parkeringsplasser.

Publisert

- Jeg kjøpte feieaggregat i fjor for å utvide tjenestetilbudet vårt i Bygdeservice. Foreløpig har vi begrenset med oppdrag, men vi regner med at det tar seg opp etter hvert, sier Roar Nærland.

Feieaggregatet er en Bema 30 Dual, 2004 modell.  Arbeidsbredden er 2,3 meter pluss sidekosten. Begge kostene har en diameter på 60 cm.

Feieaggregat med oppsamler

 Vekta på oppsamleren er 700 kilo. Under kjøring blir sand og skitt feid framover og inn i oppsamleren. Når denne er full, blir den tømt i traktorhengeren som Roar har med seg.

Feieaggregat er hydraulisk drevet og krever 35 liter i minuttet. Olja til drifta tar han fra traktorens ordinære hydraulikkuttak. To slanger er lagt opp fra bakstussen på traktoren og fram til aggregatet. 

Hydraulikkmotorene er seriekopla med tippsylinderen. Under drift presses skuffen igjen. Når skuffen skal åpnes, blir olja kjørt i retur.

Fordel med liten traktor

Det meste av sopinga skjer på kveldstid når det er få biler på parkeringsplassene. Da er også ungene til Roar ofte med for å sope hjørner og områder hvor traktoren ikke kommer til. Timeprisen i 2007 for å feie en parkeringsplass er 610 kroner.

- Det fordel med en liten og smidig traktor. Det er trangt mange steder, og noen butikker har lave overbygg som jeg må kjøre under, sier Roar.

Det eneste problemet er at traktoren han bruker, en John Deere 5820, er litt i letteste laget bak. 

- Fordi jeg mange steder må rygge helt inn til en vegg, og må kunne flytte hengeren på en enkel og grei måte, kan jeg ikke ha et vanlig lodd. Jeg vurderer derfor å lage et lodd som ikke stikker så langt ut bak og som har hengerfeste, forklarer Roar.

Powered by Labrador CMS